De vuurtoren van Harlingen

Zaterdag 2 juli
De havendienst komt vanmorgen om 9.00 uur het liggeld innen. Ze vonden het gisteren te nat om langs te komen. We rekenen € 61,90 af voor drie overnachtingen inclusief toeristenbelasting.
Het is stralend weer. Zonnetje, blauwe lucht en bloemkool wolken. We besluiten om het boodschappen doen uit te stellen tot de middag en eerst nog een keer de stad in te gaan. Vandaag is er ‘Tsjerkepaad’ in de omgeving en wij gaan als eerste naar de Grote Kerk. Daar zien wij dat de kerk pas vanaf 13.30 uur open is. De Sint-Michaëlkerk aan de Zuiderhaven heeft zijn deuren al wel open staan. We gaan om de beurt naar binnen. Eén van ons blijft buiten op Tess passen. Alfred Tepe is de bouwmeester van deze kerk die in 1881 gereed kwam. De bouwstijl is sterk beinvloed door het werk van Cuypers. Een mooie tegelvloer trekt de aandacht. Het orgel staat boven de ingang is verdeelt in twee delen en is gebouwd door Adema. De orgelpijpen staan tegenover elkaar tegen de wanden aan. Veertien kruiswegstaties versieren de wanden van de kerkzaal. Twee biechtstoelen en de preekstoel zijn versierd met mooi houtsnijwerk. De kerk is één van de locatiekerken van de Heilige Jacobusparochie.

De rijk versierde biechtstoel in de St.Michaëlkerk te Harlingen
De rijk versierde biechtstoel in de St.Michaëlkerk te Harlingen

Langs de Zuiderhaven zoeken we de Waddenkust weer op. We hebben nu ideale omstandigheden voor foto’s. Aan de Dokkade liggen een groot aantal zeilklippers te wachten om nieuwe groepen in te schepen. Vandaag en morgen staat er een droogvaltocht gepland voor de historische zeilvaart op ’t wad.
Bij de loods van de Willem Barentsz werf zien we dat de replica van dit expeditieschip nog wel wat werk nodig heeft. Alleen de kiel en de ribben staan overeind. Bouwkundige tekeningen ontbreken. Informatie over de bouw wordt bij elkaar gesprokkeld via opgravingen, schilderijen en dergelijke. In de zomer kun je de werf gratis bezoeken.

Sierlijk gevormde brug over de spoorbaan verbindt de Havenweg met de Wandelboulevard
Sierlijk gevormde brug over de spoorbaan verbindt de Havenweg met de Wandelboulevard
De grote kleurrijke zeilboten achterin de Buitenhaven aan de Dokkade van Harlingen
De grote kleurrijke zeilboten achterin de Buitenhaven aan de Dokkade van Harlingen

Over de kade van de Nieuwe Willemshaven lopen wij langs de kust naar het zuiden tot aan het beeld ‘De stenen man’. Dit gedenkteken is geplaatst ter eren van Caspar de Robles een stadhouder die na de Allerheiligenvloed(1570) voor dijkherstel heeft gezorgd. Op de terugweg lunchen we met een broodje haring en kibbeling.

Het monument 'De stenen man' op de zeedijk aan de rand van Harlingen
Het monument ‘De stenen man’ op de zeedijk aan de rand van Harlingen
De 'Grote Kerk' van Harlingen is gebouwd op een terp en steekt boven de omgeving uit
De ‘Grote Kerk’ van Harlingen is gebouwd op een terp en steekt boven de omgeving uit

De Grote kerk is nu inmiddels wel open en wij gaan binnen kijken. Het is een kruiskerk met aan drie zijde stoelen met een galerij erboven. De preekstoel staat onder de galerij waar het orgel zich op bevind. Het is een groot Hinz orgel. Kerk en orgel zijn in top conditie na de nodige restauraties. Adri mag even naar boven klimmen om de speeltafel te zien. Een film, die op alle vier de beeldschermen in de kerkzaal draaide gaf een indruk van de restauratie. Morgen hopen we het orgel ook te horen.
’s Middags haal ik de boodschappen aan boord en maak ik schoon schip. Adri maakt ’s avonds lekker Kofta klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *