
Zondag 14 mei
Ondanks dat het tot laat druk was op de terrassen aan de Zeedijk hebben we aan de havendijk heerlijk rustig geslapen. De kerk begint pas om 11.00 uur en is dichtbij. Half elf sluiten we Tess op en gaan we samen naar de enige Stolphoeve kerk die Nederland rijk is. We zijn er binnen tien minuten en beklimmen de trap naar de ingang.

We worden verwelkomd en krijgen een liedbundel en een standaard liturgie in ons handen gedrukt. Achterin staan een aantal houten banken maar die zijn erg recht met een korte zitting. We nemen plaats op de losse, gematte stoelen die voorin staan. Een grote potkachel staat rechts naast de stoelen. Voorin staat een preekstoel achter een hekwerk. De stolphoevekerk is bijna helemaal van hout opgetrokken. In de grote draagbalken staat het jaartal 1658. Het hout is grijs/groen geschilderd en in het plafond zijn de wapens van Volendam, Edam, Utrecht en Noord-Holland geschilderd. In het midden bevindt zich een soort knoop van geschilderd houtsnijwerk. Rechts naast de preekstoel staat een groot kabinetorgel. Als mevrouw de dominee binnen komt met één ouderling en één diaken zijn we totaal met twaalf mensen bij elkaar. We hebben een goede samenkomst. De ouderling is al op leeftijd maar heeft een krachtige stem die hij goed gebruikt tijdens het zingen. De dominee vertelt dat het ‘cantate’ zondag is. “Zing de Here een nieuw lied” betekent dat. Het betekent niet dat we iedere keer weer andere liederen moeten zingen maar dat we steeds weer opnieuw moeten zingen voor de Heer. Zoals je ook een nieuw glas water drinkt. Zo zou je ook steeds opnieuw moeten zingen voor de Heer. Zo moeten we ook steeds opnieuw de wet horen en lezen. Ik werd er door aangesproken. Tijdens de collecte na de preek hoorde wij geklingel. Waar komt dat geluid toch vandaan vraag ik Adri. Blijkt dat er een belletje onder aan de collectezak hangt. De klingelbuil noemen ze dat; zei Adri. Hij werd zelfs opgehouden voor de dominee op de preekstoel. Dat had ik nog nooit meegemaakt.


Na de dienst was er koffiedrinken. We hoorde dat het openluchtmuseum van Arnhem de kerk bijna gekocht had en wilde overplaatsen naar het museum. De kerk was toen in een slechte staat van onderhoud. Door bemiddeling van de burgemeester van Alkmaar is toen besloten om de kerk te restaureren en te behouden voor Volendam. Het is het enige rijksmonument in Volendam. We mogen nog even in de kosterswoning kijken in het rechter deel van de kerk. Alles is opgebouwd van geverfd hout. De woning wordt tegenwoordig gebruikt als kerkenraadkamer. We gaan gelijk met de andere twee gasten in de dienst naar buiten en nodigen hun uit om bij ons op de boot nog even wat te komen drinken. Zij zijn het weekend in Volendam vanwege een concert van Sela in Monnickendam op zaterdagavond. Zij verblijven en Hotel Spaanders en hebben vanmorgen uitgecheckt. Het zijn Marleen en Harry uit Bennekom. We kunnen gezellig met elkaar praten en het is zo half vijf als zij de auto gaan opzoeken om naar huis te gaan. Ik luister ’s avonds de dienst van onze thuisgemeente in Montfoort. De zondag is omgevlogen. Het is warm en zonnig geweest vandaag maar we hebben ook een flinke regenbui gehad met veel wind.