Donderdag 25 april

Klusjes doen

Op de fiets haal ik wat boodschappen bij de plaatselijke Lidl supermarkt. Het waait vandaag flink en het dreigt naar regen. Ik kom gelukkig droog over. Adri blijft vandaag aan boord. De steiger waar we liggen aangemeerd is erg laag. Voor de hond is het steeds een hele hoge sprong van boord op de steiger. Ze heeft het één of tweemaal gedaan en wil nu niet meer. Adri tilt haar steeds van boord op de steiger als ze uitgelaten moet worden. Hij heeft de waterslang uitgelegd om de watertank weer te vullen. We kunnen ongeveer 800 liter water kwijt maar er staat weinig druk op het water. Het zal wel even wat tijd in beslag nemen voor hij klaar is.

Het waterpeil van de rivier is nu al niet hoog
Het waterpeil van de rivier is nu al niet hoog
Bezienswaardigheden

Ik besluit om nog een laatste keer naar de stad te gaan. Nu het steeds regent is het misschien wel wat om de ‘Verhalenark’ te bezoeken of de Grote of Sint Jankerk. Museum Dorestad is gesloten vanwege een verhuizing naar het voormalige stadhuis. Ik fiets eerst naar de Verhalenark die is aangemeerd voor de stad aan de Neder-Rijn. De deur staat open maar het is erg rustig. Ik kijk of ik mijn fiets ergens aan kan vastmaken maar zie alleen een lange stalen buis langs de steiger. Ik besluit eerst maar naar de kerk te gaan en mijn fiets dan in de stad achter te laten.

De Verhalenark ligt aangemeerd voor de stad Wijk bij Duurstede
De Verhalenark ligt aangemeerd voor de stad Wijk bij Duurstede

De Grote of Sint Jankerk. is echter gesloten. Het stadhuis staat naast de kerk en onder de trap bevindt zich de ingang van het VVV van Wijk bij Duurstede. Ik loop er naar binnen om wat informatie van de omgeving te verzamelen. Verschillende wandel en fietstochten beginnen hier vaaronder het Kromme Rijn pad. De Kromme Rijn begint hier en loopt door Utrecht, Woerden, Bodegraven, Leiden naar Katwijk. Vroeger was deze vaarweg een belangrijke verbindingsweg. Tegenwoordig is hij maar gedeeltelijk te bevaren. Het klompenpad met als thema de dichter Gerrit Achterberg kun je hier ook lopen. Hij is in het nabij gelegen gehucht Langbroek geboren als zoon van de koetsier.

De Grote of Sint janskerk met links het voormalige stadhuis in Wijk bij Duurstede
De Grote of Sint janskerk met links het voormalige stadhuis in Wijk bij Duurstede

Het Museum Dorestad moest dit jaar eigenlijk open gaan op de nieuwe locatie in het voormalige stadhuis. Maar waarschijnlijk duurt het nog wel twee jaar vertelt de medewerker van het VVV mij. Het zit allemaal wat tegen met de vergunningen. Ik kan wel de bouwwerkzaamheden van een vikingschip gaan bekijken. Elke ochtend wordt er door een groep mannen gewerkt in een oude sportzaal aan dit project. Als ik met een hand vol folders weer buiten sta is het inmiddels hard gaan regenen. Ik zie af van de Verhalenark en keer terug naar onze eigen Ark met zijn eigen verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *