Dierenweide in het midden van het dorpje De Woude

Vrijdag 14 juni 2019

De Woude

Nog nooit van het plaatsje ‘De Woude’ gehoord. Wij zijn wel benieuwd naar dit dorpje in de gemeente Castricum. Het ligt op een eiland in het Alkmaarder en Uitgeestermeer en is alleen per pont te bereiken. Wij steken de Markervaart over voor een euro per persoon. De overtocht is alleen per pin te betalen. Het pontje kan twee tot drie auto per keer overbrengen.

De veerpont bij het dorpje De Woude
De veerpont bij het dorpje De Woude

De 160 inwoners wonen dicht bij elkaar op het eiland, langs de vaart. Een smalle weg verbind de huizen met elkaar. In het dorp is een klein houten kerkgebouw, een ophaalbrug en een sportveldje. Midden in het dorp treffen wij een dierenweitje aan met geiten, schapen, kalkoenen en een aantal verschillende kippensoorten. Voor de geiten is er een wip opgesteld om op te spelen en de schaapjes hebben een schuilplaats in de vorm van een kerkje. We moeten er om lachen. Het bouwwerk vertoont al enige tekenen van verval maar het is met oog voor detail gemaakt.

Schuilhutje voor de schapen in De Woude
Schuilhutje voor de schapen in De Woude
Oude Stolp boerderij in het dorpje De Woude
Oude Stolp boerderij in het dorpje De Woude

Je ziet ook van alles onderweg. Als wij het schutsluisje oversteken komen wij bij een soort recreatieterrein met een kleine jachtwerf, een jachthaven, twee restaurants en een parkje voor stacaravans met steigers aan het water. We dwalen wat door het dorpje en genieten van de rust die hier heerst. De huizen en tuinen zien er netjes en verzorgd. De rest van het eiland bestaat uit weiland en riet van Staatsbosbeheer. Een wandelpad van 7 kilometer lengte loopt om het eiland. Overigens is het niet altijd een eiland geweest. In de 19e eeuw werd de Markervaart doorgetrokken naar het Noorhollandsch Kanaal. Daarvoor lag het het eiland, de Westwouderpolder, vast aan de Kogerpolder.

Op het terras van het restaurant gebruiken we een kopje koffie met wat lekkers. We hebben wel weer een uniek stukje Nederland ontdekt in dit dorpje op een eiland. We hebben het vermoeden dat het misdaadcijfer hier niet hoog zal zijn.

Een inham met stacaravans op het eiland bij De Woude
Een inham met stacaravans op het eiland bij De Woude

Terug op de haven zien we dat de havenmeester op het terrein aan het werk is. We hebben bij deze haven geen walstroom aansluiting maar daar wordt nu aan gewerkt. Op verschillende plaatsen heeft de havenmeester al stopcontacten gemonteerd en aangesloten. Wij leggen de stroomkabel uit en pluggen in op het dichtstbijzijnde stopcontact. In de centrale kast wordt de connectie gemaakt en even later hebben we walstroom. Daar zijn we blij mee. We blijven hier tot maandag. Nu is het niet nodig om generator te draaien. We rekenen ’s avonds het havengeld af en betalen een euro per strekkende meter en vijf euro voor de stroom voor drie nachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *