De Zaanse Schans met regen

Woensdag 12 juni 2019

De geur van de industrie in de Zaanstreek

Vandaag is het de hele dag bewolkt en regenachtig. De sleep van tankbootjes van Gerkens cacoa komen een aantal maal per dag langs. De geur van cacao, die we ruiken, komt waarschijnlijk van deze fabriek. Bij momenten ruiken we ook gebrande nootjes van de Duyvis fabriek en andere niet te definiëren luchtjes. De mensen uit de Zaanstreek zijn er helemaal aan gewend. In veel gevallen is het hun broodwinning. Van ouds heeft deze streek veel industie.

Moderne industrie in de Zaanstreek
Moderne industrie in de Zaanstreek
ZaansMuseum

Om meer over het industriële verleden van de Zaanstreek te leren ga ik vanmiddag naar het Zaans Museum. Ik moet daarvoor een paar kilometer terugfietsen langs de Zaan, door de regen, want het museum staat op de Zaanse Schans. Sinds 1998 kun je er de streekgebonden collectie van de Zaanstreek bewonderen. Het gaat onder andere over het industriële verleden van de Zaanstreek en het omvat voorwerpen van grote Zaanse bedrijven als Bruynzeel, Honig, Albert Heijn en Lassie. Allerlei artikelen van de voedingsindustrie roepen herinneringen bij mij op. Molenaars kindermeel bijvoorbeeld. Wie is er niet mee groot geworden. Ook de scheepsbouw in de streek komt aan bod maar ook de productie van papier en stijfsel. De vele verschillende molens die de industriële revolutie voorgingen. Honderden windmolens hebben er in deze streek gestaan. De Zaanstreek heeft een indrukwekkend industrieel verleden.

Het aantal molens in de zaanstreek aangegeven op een interactieve presentatie
Het aantal molens in de zaanstreek aangegeven op een interactieve presentatie

De collectie omvat ook artikelen over de mensen in de Zaanstreek. Hoe zij woonden en hoe zij zich kleden. Beschilderd meubilair en klederdracht van de streek. Schilderijen van de typische Zaankanters. Verschillende kunstenaars hebben de streek geschilderd. Sinds 2015 heeft het museum een schilderij van Claude Monet aangekocht. Het draagt de titel ‘De voorzaan en de Westerhem’. Het heeft een prominente plaats in het museum gekregen.
Ik loop door het museum met een audio-gids en het valt mij op dat de belichting op een hele subtiele manier is afgestemd op de bezoeker. De collectie wordt op een fraaie manier gepresenteerd met vele interactieve elementen.

Origineel 'Zaans' schilderij van schilder Claude Monet in het Zaans Museum
Origineel ‘Zaans’ schilderij van schilder Claude Monet in het Zaans Museum
De Verkade Experience

Sinds 2009 is het museum uitgebreid met een nieuwe vleugel. In deze vleugel wordt de bedrijfscollectie van Verkade getoond. De producent van beschuit, biscuit, koek en waxinelichtjes. De Verkade Experience wordt deze afdeling genoemd. In het midden van de ruimte staan de oude machines voor de productie van chocola en biscuit. Rondom deze productiestraat wordt de geschiedenis van de fabriek vertelt in allerlei leuke interactieve presentaties. De meisjes van Verkade komen aan bod. De verschillende producten en reclame uitingen worden getoond. En ook de productie en de verschillende toepassingen van waxinelichtjes. Eén ruimte is helemaal ingericht met de Verkade albums. De plaatjes voor de albums kon je bij elkaar sparen door de artikelen van Verkade te kopen. Jac. P. Thijsse heeft veel van deze albums geschreven die gingen over de natuur en het landschap in Nederland.

De plaatjesboeken die door 'Verkade' werden uitgegeven ter promotie van hun product
De plaatjesboeken die door ‘Verkade’ werden uitgegeven ter promotie van hun product

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *