Dinsdag 25 juni 2013
Wij gebruiken de kaarten uit het boek van Manfred Fenzl; ‘Vom Rhein zur Nord-und Ostsee’ op onze route. De brughoogtes worden hier echter niet aangegeven. Wij hadden ergens gelezen dat op het Dortmund-Eems-Kanaal alle bruggen minimaal 4.5 m. waren. Gisteren hadden wij echter bijna een hartverzakking gekregen toen er maar een paar centimeter tussen het puntje van de mast en de onderkant van het brugdek zat. Voor onze eigen gemoedsrust besluiten wij om met geklapte mast te varen vandaag. Wij zijn dan 3.62 m. hoog i.p.v. 4.44 m. met de mast overeind. Even buiten Lingen ligt de nieuwe jachthaven ‘Hanekenfähr’, van hieruit is het nog 5 km. fietsen naar het centrum van Lingen. De eerste sluis treffen wij aan bij km. 137,9, het is sluis Gleesen, 163 x 10 m. met gladde wanden. Hier moeten wij even wachten tot de sluis gereed is. Ondertussen draaien wij wat rondjes want er is geen wachtsteiger. Aan onze kant van de sluis mond de ‘boven Eems’ uit in het kanaal. Deze is voor ons niet te bevaren vanwege de diepgang. Het verval in sluis Gleesen is 6.4 meter en wij schutten omhoog samen met een vrachtboot en een Duits motorjacht. Het is ruim een uur later als wij onze tocht voortzetten.

Afbeelding van sluis Gleesen
Het groene licht voor sluis Gleesen

Een krappe 4 km. verder is de volgende sluis alweer. Sluis Hesselte is 160 x 10 m. met een verval van 3,4 m. voor ons omhoog. Hier kunnen wij direct invaren achter de vrachtboot en met het motorjacht. Zo ook bij sluis Venhaus (3,4 m.) en sluis Altenrheine (3,6 m.). Inmiddels hebben wij 30 km. gevaren en zitten wij bij km.117. Met 4 sluizen erbij vinden wij het om 14.00 uur wel weer genoeg voor vandaag. Achter de sluis is er een kom waar je met toestemming van de sluismeerster mag liggen. Ook het huisvuil kun je op de sluis kwijt. Alles gratis en voor niets.

Afbeelding van een maisveld
Een maisveld onderweg naar Rheine

Na de lunch wandelen wij naar het nabijgelegen plaatsje ‘Rheine’. Langs boerderijen en landerijen komen wij uiteindelijk in een dorp terecht met buitenwijken, appartementen, winkels en een kerk. Niet opzienbarend maar toch wel leuk om ook eens te zien. Onderweg kwamen wij nog langs een kraam waar aardbeien verkocht werden geplukt of ongeplukt. Voor € 1,60 mocht je een pond aardbeien zelf uit het achterliggende veld gaan plukken. Wij hadden echter al aardbeien in de koelkast. Bovendien had Adri al zijn energie nodig om de 5 km. heen en de 5 km. terug te lopen. Tegen de avond trok de lucht open en was het nog even genieten op het achterdek.

Afbeelding van een aardbeienkraam
Een heerlijk geurende aardbeienkraam voor een plukveld

Eén reactie op “De zomerkoninkjes van Rheine”

  1. Weer leuk om het te lezen, het is nu zondag morgen als ik dit lees
    Anneke is naar haar werk en ik zit klaar om naar de kerk te gaan
    Gisteren weer een tocht gedaan op de Veluwe met de bedford
    We hebben nog geen tijd gehad om naar de tekst van het boek te kijken

    Nu voor jullie ook een goed e zondag

    Een groet uit Damwoude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *