Zondag 30 april 2017
We luisteren via internet de kerkdienst van onze thuisgemeente in Montfoort. De dienst die er in de Protestantse Gemeente in Weesp werd gehouden in de Grote Laurens Kerk sprak ons niet aan. Onder de aankondiging van de dienst stond dat het een ‘Stamtafelgesprek’ was.
’s Middags krijgen we bezoek van mijn zus en zwager uit Loenen aan de Vecht. Het is vandaag lekker zonnig. We kunnen lekker buiten in de tent zitten. ’s Avonds ga ik alleen naar de Bondsdienst om 19.00 uur in de Grote Kerk. Mijn buurman vertelt dat de Bondsgemeente uit zo’n vijftig leden bestaat en van de veertig diensten in het jaar dit jaar naar vijftig diensten is gegaan. Zij hebben altijd de avonddienst. Op een inwoneraantal van ruim achtienduizend een bedroevend klein groepje. “Ze zijn hier niet kerks” concludeert hij. Hij komt oorspronkelijk uit Rijssen. Daar was hij het heel anders gewend.
Ds. W. van den Brink uit Nijkerk gaat voor. Het grote Bätz orgel (1823) begeleidt de gemeentezang. Het interieur van de kerk is gemoderniseerd. Een groot grijs scherm tussen de pilaren voor de beamer. Een ijzeren frame met schijnwerpers hangt onder de kroonluchters. De dominee staat op een podium achter een leestafel. De preekstoel wordt niet meer gebruikt. De originele banken en stoelen zijn vervangen door moderne losse stoelen. Ik vind het niet zo passen in een oude kerk.
Het carillon van de kerk zit in de spits van de toren en is gegoten door de beroemde Amsterdamse klokkengieter Hemony in 1671.
Langs verschillende terrasjes en snackbars loop ik om half negen weer terug naar de boot.

De Grote- of Laurenskerk vanuit het stadhuis gefotografeerd
De Grote- of Laurenskerk vanuit het stadhuis gefotografeerd

Eén reactie op “De zondag in Weesp”

 1. Hallo Adri en Adrie

  Leuk om weer wat van jullie te horen en te lezen , ik begrijp dat het goed met jullie gaat
  Fijn , bij ons ook we zijn al weer 2 keer met de camper weg geweest
  Een keer in bleskensgraaf gestaan en bij Ds Muller naar de kerk geweest
  Ik heb een boekje laten maken door een student dit is een dagboek van mijn moeder
  Toen ze aan boord was op het schip van haar ouders , dit wil ik jullie sturen maar wat is jullie postadres ?
  Veel plezier en geniet ervan
  Met vr gr uit Damwald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *