De Aelbrechtskolk voor de oude sluis van historische Delfshaven

Donderdag 09 mei 2019

Opnieuw op verkenning langs de vaarweg

Vandaag een nieuwe poging om onze vaarweg voor aanstaande maandag alvast te verkennen. We lopen langs De Lange Haven, de sluis bij het Zakkendragershuisje. Bij de Florynhaven en de Proveniersbrug gaan we richten het station van Schiedam. We zullen flink wat bruggen moeten nemen. En we moeten onder een aantal viaducten door. Een paar lage bruggen zullen moeten worden geheven. Aan de kant van het water zien we de bodem met de bladeren van waterplanten die naar het oppervlakte groeien. Zou het wel diep genoeg zijn voor ons en komen we hier niet allerlei rotzooi tegen in het water? We krabben ons nog eens op het hoofd. Doen we hier wel wijs aan?

Verschillende lage bruggen en viaducten aan het begin van de Schie in Schiedam
Verschillende lage bruggen en viaducten aan het begin van de Schie in Schiedam
Verschillende lage bruggen en viaducten aan het begin van de Schie in Schiedam
Verschillende lage bruggen en viaducten aan het begin van de Schie in Schiedam
Schiedam

Onderweg zijn we even bij het informatiepunt van S’dam in de voormalige Waag aan gelopen. We worden vriendelijk geholpen door twee dames die ons voorzien van informatie en kaartjes. Ze vertellen ons ook dat Rotterdam op de fiets een half uurtje is en Delfshaven een kwartier. Bij het proveniershuis kunnen we even een blik naar binnen werpen. Dit huis met hof is in eigendom van de Hendrik de Keyser stichting en is verbouwd tot woonruimten die aan de moderne wooneisen voldoet. Vroeger moesten de mensen zich inkopen om hier te mogen wonen en te worden verzorgd. Nu moet er iedere maand huur betaald worden en moeten de mensen voor zichzelf zorgen.

Het Proveniershuis aan de oever van de Schie
Het Proveniershuis aan de oever van de Schie
De binnenplaats van het proveniershuis in Schiedam
De binnenplaats van het proveniershuis in Schiedam

Vlak bij het station zit Stella fietsen in een groot pand met al hun modellen opgesteld en klaar voor een testrit. We lopen er even langs om te kijken. Lunchen in de Korenbeurs Van een vorig bezoek aan Schiedam wisten we dat je in de Korenbeurs waar de bibliotheek in gevestigd is uitstekend kunt lunchen. Wij strijken neer op het terras omdat honden binnen niet zijn toegestaan. Als ik ga bestellen neem ik een paar foto’s van de fraaie inrichting van het gebouw. Onder het glazendak in het midden van het gebouw is de leesruimte. Door de hoge planten tussen de leestafel lijkt het alsof je in een oerwoud zit. Boven één tafel hangt een lamp die bestaat uit allemaal hangende borrelglaasjes. Buiten is het net te doen met je winterjas aan. Het is maar net 14 graden.

Een glazen dak op de binnenplaats van de Korenbeurs in Schiedam
Een glazen dak op de binnenplaats van de Korenbeurs in Schiedam
Tussen Schiedam en Delfshaven het bedrijfspand van Schmidt Zeevis
Tussen Schiedam en Delfshaven het bedrijfspand van Schmidt Zeevis
Op de fiets naar Delfshaven

Het is nog vroeg in de middag als wij terug zijn op de boot. Het is zonnig en droog. Met een noorden wind is de temperatuur zodanig dat je nog goed een winterjas aan kunt doen. Dat doe ik dan ook als ik op de fiets nog een rondje ga fietsen om de buitenwijken van Schiedam te bekijken. Over de Nieuwehaven blijf ik langs het water fietsen en vervolg mijn weg verder naar het noorden richting het dorp Kethel dat helemaal door Schiedam is ingesloten. Ik ga onder de A20 door en kom bij het Beatrixpark waar ik het Hazepad neem in oostelijke richting. Op het fietspad langs de Brauwweg ga ik over de Schie en kom ik langs de Vlaardingerweg te rijden tot aan de Spaansebrug. Vanaf de brug kijk ik rechts naar de Coolhaven die uitkomt in de Parkhaven. Ik keer om en besluit Oud Delfshaven op te zoeken. Over industrieterreinen en langs drukke verkeerswegen kom ik langs het bijzondere bedrijfspand van Schmidt Zeevis b.v. in de vorm van een schip. De vierhavenstraat is een brede boulevard met allemaal groot winkelbedrijven op een rij. Aan de overkant zie ik het bedrijfspand van Roosegaarde waar de inspirerende uitvinder Daan Roosegaarde met zijn personeel werkt.

Jachthaven Oud Delfshaven in de Middenkous met uitzicht op windkorenmolen 'De distilleerketel'.
Jachthaven Oud Delfshaven in de Middenkous met uitzicht op windkorenmolen ‘De distilleerketel’.
Het standbeeld van zeeheld Piet Hein kijkt uit over de Achterhaven van Delfshaven
Het standbeeld van zeeheld Piet Hein kijkt uit over de Achterhaven van Delfshaven
Delfshaven

Uiteindelijk zie ik links de jachthaven van Delfshaven liggen. Ik steek de weg over om met eigen ogen te kunnen beoordelen of wij hier kunnen liggen. Wat ik zie zijn allemaal boten met de kont naar de steiger en de kop tussen palen. Als wij geen grote zware hond aan boord zouden hebben is het mogelijk om hier te liggen. Maar voor nu is het geen optie. Hetgeen wel jammer is want Delfshaven is een mooie oude plaats waar veel historische gebouwen staan. Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het een zelfstandige gemeente, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden. Delfshaven is anders dan Rotterdam niet gebombardeerd in 1940. Ik fiets om de voorhaven en de achterhaven heen. Bij de oude sluis kom ik klem te zitten tussen een groep Amerikaanse toeristen die hier rondstappen. Opvallend hoeveel allochtone mensen hier rondlopen. Als ik even later in de Aldi nog een boodschap doe hoor ik niemand Nederlands praten. Het lijkt wel of ik in het buitenland op vakantie ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *