Dinsdag 19 juli 

Adri met een fles water in de rugzak op de fiets en ik met Tess aan de riem en de fototas op de rug lopend. Zo gaan wij naar Deventer. Het is vandaag opnieuw een warme dag. Het kan wel rond de dertig graden worden. Geen ideale omstandigheden om een stad te bezoeken. Langs het strandje van het meer waar de jachthaven in ligt komen steeds meer jongeren en gezinnen recreëren aan het water. Onder de IJssel spoorbrug door lopen wij langs de kade tot waar het voetveer fietsers en wandelaars heen en weer brengt. Daar gaan wij het centrum van deze Hanzestad in. Wij dachten dat wij hier nog nooit geweest waren maar ineens herken ik dingen van ons vorige bezoek. Café/restaurant De Dikke van Dale. Daar gebruiken we opnieuw koffie met Deventer Koek. De saxofoonwinkel om de hoek zit er nog steeds.

De Lebuïnuskerk te Deventer
De Lebuïnuskerk te Deventer

De Grote of Lebuinuskerk was bij ons vorige bezoek gesloten. Nu staat de deur open. De fotoclub van Deventer heeft aan één kant van de kerk een expositie opgesteld met foto’s van haar leden. Zeer de moeite waard. Diverse stijlen, onderwerpen en fotografen. Het orgel heeft een mooi groen front. Het is gemaakt door J.H.Holtgräve uit Deventer tussen 1836 en 1839 met gebruikmaking van onderdelen van het oudere orgel wat al aanwezig was. De kerk wordt gebruikt door een protestantse gemeente. De toren die op een peperbus lijkt steekt flink boven de omgeving uit en trekt al van ver de aandacht. Het plein naast de kerk, ‘Het kerkhof’, is een parkeerterrein.

Het interieur van de Lebuïnuskerk te Deventer
Het interieur van de Lebuïnuskerk te Deventer

We lopen het winkelgebied van Deventer door naar ‘De Brink’ het andere plein van de stad waar veel restaurants zijn met terrasjes. We geven echter de voorkeur aan een beetje schaduw en een beetje minder massa. Bij een bakkerij nemen we plaats om de lunch te gebruiken. De winkelstraatjes zijn erg leuk en gezellig. Veelal kleine winkeltjes in mooie goed onderhouden oude monumenten. De straatjes slingeren een beetje. Op een gegeven moment lopen we omhoog een straatje in dat uitkomt bij de Bergkerk. Deze kerk heeft twee torens met spitsen. Bij binnenkomst constateren wij dat de kerk nagenoeg leeg staat. Het is er wel lekker koel. Ik neem een aantal foto’s en we gaan weer verder.

De hoog gelegen Bergkerk van Deventer
De hoog gelegen Bergkerk van Deventer

Bij de Broederenkerk is alleen het portaal toegankelijk. We bekijken de winkelstraatjes. Adri heeft zijn fiets bij een gratis stalling in bewaring gegeven. Om drie uur hebben wij het echter gehad met de stad. We zijn moe en verhit en verlangen naar een koele duik. We halen het fietsje op en gaan weer terug naar de jachthaven.

Een steegje in het winkelhart van Deventer
Een steegje in het winkelhart van Deventer

Na een frisse dronk, een frisse duik genomen naast de boot. Daar knapt een mens van op. Het is vandaag boven de dertig graden geweest. In de boot was het zelfs 41 graden. We hebben de rest van de middag in de schaduw doorgebracht en ’s avonds de airconditioner aangezet in de slaaphut. De muggen waren helaas ook op de koelte van onze slaaphut afgekomen. Ik heb de klamboe opgehangen.

De pittoreske panden in de binnenstad van Deventer
De pittoreske panden in de binnenstad van Deventer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *