Maandag 18 juliĀ 

Het is een prachtige ochtend met waker worden. Een blauwe lucht en bijna geen wind. We komen gemakkelijk van onze plek af en even later pruttelen we weer tegen de stroom op. De Gelderse IJssel is een prachtige rivier om te bevaren.

Het vee zoekt wat verkoeling aan de oever van de Gelderse IJssel
Het vee zoekt wat verkoeling aan de oever van de Gelderse IJssel

Na drie en een half uur varen wij het meer op waar de Jachthaven van Deventer zich bevind. Bij de meldsteiger worden we opgewacht door een jonge man. Hij stuurt ons naar een box aan de A steiger waar boten tot 17 meter terecht kunnen. De kopsteigers waren allemaal gereserveerd. Daar gaat onze voorkeur namelijk naar uit. De vingerpier naast de box is stevig en 12 meter lang. We steken dus maar een paar meter voorbij de vingerpier en kunnen goed van de boot afstappen met de hond. De jongen helpt even met aanmeren. Sinds de vorige keer dat we hier waren is er heel wat verbeterd. De steigers zijn vernieuwd en de haven is een stuk groter geworden. Het havenkantoor met de toiletten en douches zijn ook nieuw en er is een restaurant. De steigers drijven en worden op hun plaats gehouden door grote ijzeren buizen die rechtop in het water staan. Op een buis bij het havenkantoor staat aangegeven hoe hoog het water in februari van dit jaar stond. De uiterwaarden stonden helemaal onder water en het toegangshek was alleen te bereiken door eerst tot je middel aan toe door het water te lopen.

De waterstanden in de Gelderse IJssel aangegeven op een steigerpaal bij Deventer
De waterstanden in de Gelderse IJssel aangegeven op een steigerpaal bij Deventer

We rekenen het liggeld voor twee overnachtingen af op het havenkantoor. Deze jachthaven ligt aan de rand van Deventer. Aan de dijk staat een groot roze flatgebouw met groene zonneschermen. Naar het centrum is het een half uurtje lopen langs de Gelderse IJssel. Morgen hopen we een dagje naar de stad te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *