Maandag 22 juli 2013
Om 9.00 uur vertrokken wij van de scheepswerf Rick en Rick en lieten het sloteiland van Mirow achter ons. De sluis van Mirow kwam al heel snel. Deze sluis is voorlopig de laatste in de trap omhoog naar de Müritzsee. Totaal zijn wij nu 24 meter omhoog gegaan vanaf de Havel-Oder-Wasserstrasse. Na de sluis vervolgen wij de Müritz-Havel-Wasserstrasse tot aan de Kleine Müritz bij het plaatsje Rechlin.

Afbeelding van de Sluis Mirow met twee hefdeuren
De sluis Mirow met twee hefdeuren

Wij steken dit meer over en komen vanzelf op ‘Die Müritz’. Met 117 Km2 het grootste meer van Duitsland. Aan de oostkant van dit meer is het ‘`Müritz Nationalpark’. Dan zie ik op het land op de oost-oever grote grijs, blauwe vogels rondstappen. Ze hebben een dikke naar beneden afbuigende staart, lange hals en korte spitse snavel. Het is een groepje kraanvogels achter een boerderij loopt, gewoon in een weiland. Te ver weg om een foto te maken maar wat een unicum om deze grote vogels te zien. Ik had gelezen dat ze alleen op afgelegen, moerasachtige terreinen voorkwamen en hier waren ze toch dicht bij de bebouwing. Wij varen langs de westoever van de Müritz en varen langs natuurgebied ‘Steinhorn’ en ‘grosser Schwering’ zuidelijk de ‘Binnen See’ op waar we bij de ‘Stadshafen Röbel’ aanmeren. We hebben de laatste box van de steiger en de bijboot steekt een halve meter over de midden steiger. Maar de middensteiger is zeker 2,5 meter breed dus de mensen kunnen er nog goed omheen. De supermarkt is dichtbij de haven en wij pakken de gelegenheid om de voorraden aan te vullen. ‘s-Middags maken wij op ons gemak een stadswandeling in Röbel. Een prachtig plaatsje gelegen aan het water van de ‘Binnen See’. Twee grote kerken domineren het stadsbeeld. De St.Marien Kerk steekt met haar spitse toren overal bovenuit.

Afbeelding van de torenspits van de St. Marien kerk in Röbel
De torenspits van de St. Marien kerk in Röbel
Afbeelding van een oud doopvont in de St. Nicolai kerk van Röbel
Het oude doopvont in de St.Nicolai kerk van Röbel

De toren van de St.Nicolai kerk is bijna net zo dik als hoog. Beide kerken stammen uit de 13de eeuw. Het interieur van beide kerken is wat vergelijkbaar. Donker hout met veel houtsnijwerk. De orgels op de galerij tegenover het hoofdaltaar lijken ook op elkaar. Tussen de twee kerken kwamen wij nog langs een hollandse molen, ingericht als expositieruimte voor het natuurbeheer. Hier zagen wij een opgezette Zeearend van een kilo of 5-6 met een spanwijdte van 2,5 meter. De dame die erbij stond vertelde dat er zo’n 300 paartjes in de omgeving nestelen. Ze had er echter zelf nog nooit een in levende lijve gezien. We houden hoop. We weten nu waar we op moeten letten. Röbel is verder een heel leuk plaatsje. Mooie uitstraling. Veel vakwerkhuizen in allerlei kleuren en varianten. Langs het water ook weer veel zomer/boothuisjes. Veel recreanten op het water en in de stad. Op de haven merken wij dat de lege boxen nu gevuld zijn. Het havengeld is € 17,50 en de stroom gaat via een muntpaal. ‘s Avonds komt de havenmeester ons nog vertellen dat onze bijboot te ver over de steiger heen steekt. Wij moeten wat naar voren of we moeten een rode lap op de bijboot hangen. Als wij verder naar voren gaan kunnen wij niet meer op de vingersteiger stappen dus het wordt een rood/wit lint om de achterkant van de bijboot. Met eten kunnen wij bij onze buren op het bord kijken. Dit bevalt ons niet zo goed. We gaan niet op vakantie om ‘hutje mutje’ te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *