Dinsdag 1 september 2015

De temperatuur is flink gedaald. Ik doe na lange tijd weer een jas aan als ik Tess ’s morgens ga uitlaten helemaal bij de sluis van Dinant. We doen wat klusjes aan boord. ’s Middags gaan wij met elkaar Dinant bekijken. We kunnen de Citadel bekijken maar de klim van meer dan 400 traptreden trekt ons niet zo aan. We kunnen ook met een kabellift naar boven. Maar de cabines zien er zo petieterig uit dat wij liever wat in Dinant gaan rondwandelen. Tussen de oever van de Maas en de berg waar de Citadel op staat is niet veel ruimte. De gebouwen staan dan ook dicht op elkaar. Weinig tuinen en praktisch geen openbare groene ruimten.

Een monument voor de instrumentmaker Adolpho Sax
Een monument voor de instrumentmaker Adolpho Sax

De uitvinder van de Saxofoon is in Dinant geboren in het jaar 1814. Zijn naam was Adolpho Sax. Overal in de stad wordt je daar aan herinnerd. Op verschillende plaatsen staan kleurige saxofoons en bij het stadhuis staat een kunstwerk van glas. Voorstellende een saxofoon maar ook een soort waterhorloge.

Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant

Vlak bij de brug over de Maas staat de Collegiale Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant. De kerk steekt mooi af tegen de rotswand waar ze voorstaat en heeft een opvallende ui-vormige toren. Het interieur is ook zeker de moeite waard. Binnen merk je beter dan buiten dat de kerk best groot is. Hoge pilaren en hoge gebrandschilderde ramen. We drinken nog een kopje koffie op het terras van een hotel en gaan het havengeld betalen op het kantoor van de toeristen informatie aan de overkant van de Maas. We krijgen drie blikjes ‘Leffe’ blond bier ter promotie. De meeste mensen die in het toerisme werkzaam zijn spreken redelijk goed ‘Nederlands’ of ‘Engels’. Na ons rondje in de stad keren wij terug naar de boot waar wij middels een andere kraan wat water tanken. We maken eten klaar en blijven binnen vanwege de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *