De spoorwegbrug over de Drentse Hoofdvaart

Dinsdag 13 juni
Gisterenavond hebben we nog een avondwandeling gemaakt. Een aantal jaren geleden hebben wij de Drentse Hoofdvaart gevaren. Bij de eerste sluis staan de overblijfselen van drie kalkovens. We wilden die nog eens van dichtbij gaan bekijken. Over het fietspad langs de Steenwijkerstraatweg komen we eerst langs een aantal scheepswerven en industrie. Daarna zien we een grote Joodse begraafplaats. Het ziet er keurig verzorgd uit. In 1998 is de begraafplaats door vrijwilligers helemaal gerestaureerd. Op de begraafplaats staat ook een Metaheerhuisje. Hier werden de doden ritueel gereinigd voor het begraven.

De drie kalkovens aan de oever van de Drentse Hoofdvaart
De drie kalkovens aan de oever van de Drentse Hoofdvaart

De drie kalkovens staan op het terrein van een restaurant. We kunnen er niet dichtbij komen. De Paradijssluis met sluiswachterswoning staat ernaast. ’s Avonds wordt de sluis niet bediend. Het terrein is afgesloten. We kunnen niet over de sluis naar de andere oever dus we lopen nog een stukje verder. Achter de sluis liggen verschillende bootjes aangemeerd. In de verte zien we een brug liggen. Daar kunnen we vast oversteken naar de andere oever om terug te lopen. Als we er even later staan zien we twee treinsporen het water oversteken. We doen gevaarlijk en lopen snel tussen de rails de brug over. Aan de andere kant kunnen we nu over een fietspad weer teruglopen naar Meppel. Aan beide kanten van de Paradijssluis liggen bootjes aangemeerd. Je kunt hier gratis 3 x 24 uur overnachten. We hebben nu over het water een beter zicht op de sluis en op de kalkovens.
We zien hier ook een hele rij woonarken liggen. Het is al over negenen als we terugkeren op de boot.

De spoorwegbrug over de Drentse Hoofdvaart
De spoorwegbrug over de Drentse Hoofdvaart
De eerste sluis in de Drentse Hoofdvaart heet; 'De Paradijssluis'
De eerste sluis in de Drentse Hoofdvaart heet; ‘De Paradijssluis’

We hebben maandagmiddag ook nog een monteur aan boord gehad. Onderaan de verwarmingsketel hingen druppels diesel. ‘Holland Warmte’ had ons geadviseerd om contact op te nemen met ‘Friesland jachtservice’ een servicepartner van hun in het noorden. De monteur had snel ontdekt dat er een koppeling onder in de ketel los zat. Hij heeft ook de glands, de afdichtingen dus, op de beide schroefassen aangedraaid. Hopelijk zijn we dan af van water in de bilge.

Vandaag hebben we de dompelpomp overboord gehangen met een lange slang. Samen hebben we het kofferdek en de gangboorden nat gemaakt en geboend met Biotex Blauw. Het spoelwater was zwart. Door het zonnige weer was alles zo weer droog. Het is er lekker van opgeknapt.

 

2 antwoorden op “Dinsdag dekschrobben”

 1. Hallo adrie en Adri ,

  Ja mooi daar we hebben daar met Hemelvaart wekend gestaan erg mooi die omgeving
  We zijn nu onder weg naar Spanje , maar in etappe we staan nu vannacht in Gent België

  Een groet ook van Anneke

  1. Hoi Karel en Anneke,

   Heel veel plezier op jullie reis met de camper. Hebben jullie nog tijd om Gent te bezoeken. Gent is een bezoekje waard. Een hele mooie stad. Rij voorzichtig en geniet van alles. Een hartelijke groet, vanaf De Bahama’s
   Adri & Adrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *