Maandag 27 juni
Vanmorgen eerst nog even wat boodschappen aan boord gehaald. Wat noodzakelijk huishoudelijk werk gedaan. Samen de inspectie van de boot uitgevoerd. We hebben de motoren getest of er iets aan de hand was met de keerkoppeling. Wij kunnen geen gebreken ontdekken. ‘Gelukkig’, maar wat veroorzaakt dan het probleem bij het manoeuvreren?
De brug bij Burdaard heeft middagpauze dus wij vertrekken pas om één uur uit Dokkum. Opnieuw betalen wij de brugwachter € 5,- voor de brugbediening. In een klein konvooi verlaten wij de stad en varen terug over de Dokkumer Ee richting Leeuwarden. Bij Burdaard betalen wij weer € 3,50 voor de bediening van de twee bruggen. Steeds meer blauw verschijnt er aan de hemel en het wordt zelfs warm in de tent. Tussen Wyns en Leeuwarden vinden wij aan stuurboord een lange steiger van ’t Marrekrite voor een rand hoge oeverplanten met rondom uitzicht over landerijen. De eigenaar van het bootje wat al ligt aangemeerd komt ons helpen met de touwen. Het is niet zo diep waar wij willen meren maar we komen goed bij de steiger. Daarmee is deze marrekrite bezet want er is geen ruimte meer voor een derde boot.

Een steiger met overhangende beplanting bij een marrekrite in de Dokkumer Ee
Een steiger met overhangende beplanting bij een marrekrite in de Dokkumer Ee

Het is prachtig weer en we genieten van de rust die af en toe wordt verstoord door een straaljager die terugkeert naar vliegbasis Leeuwarden. Onze buurtjes aan de steiger gaan barbecueën. De barbecue hebben ze daarvoor op de steiger gezet met twee klapstoeltjes aan weerszijden. De rook en de geur van gebakken vlees komt naar ons toe gedreven. Ik haal de was af die over de reling heeft gedroogd en ik hoor een hoop kabaal bij de buren. Ik probeer er niet op te letten en de mensen hun privacy te gunnen tot de buurman nat en onder de bagger komt aanlopen. Hij had zijn stoel iets te ver naar achteren geschoven en was achterover van de steiger gekukeld tussen de wilde rabarber, berenklauw en fluweelboom. Tussen de boten door dook hij het schone water van de Dokkumer Ee in om het bagger af te spoelen. Even later zat hij doorweekt zijn braadworst te snijden. De wind is helemaal gaan liggen tegen de avond en we hebben een mooie zonsondergang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *