Woensdag 24 juni 2015

Achteruit varend hebben wij Ooltgensplaat achter ons gelaten.
Achteruit varend hebben wij Ooltgensplaat achter ons gelaten.

De haven in Ooltgensplaat is vrij smal en niet erg diep. Toen wij vanmorgen vertrokken moesten we eerst een halve kilometer achteruit varen door de modder voor wij de boot konden draaien. Op het Volkerak was het druk met beroepsschepen die van Antwerpen naar Rotterdam varen en weer terug.
Het is prachtig weer, blauwe lucht, zonnetje en een zwakke wind. We varen het Rijn-Schelde Kanaal op en ons uitzicht wordt belemmerd door een dijk aan beide zijden. Sommige stukken dijk zijn wit gekleurd van de berenklauwen die hier ongehinderd kunnen groeien en uitzaaien.
Tholen bereik je via een stukje kanaal. Je moet de betonning volgen en je vaart langs een grote rustplaats voor de beroepsschepen. We gaan aan de kade liggen bij de WSV De Kogge. Op de kade groeien in de kieren en spleten allerlei planten, waaronder een klein vetplantje wat mooi geel staat te bloeien.

In 2011 zijn wij al eens in Tholen geweest. Wij herinneren ons een goede viswinkel aan de haven en besluiten om daar eerst heen te lopen voor de lunch. Adri heeft erg veel trek in een broodje haring met ui en ik neem een broodje hollandse garnalen met cocktailsaus. Dat smaakt voortreffelijk. We dwalen door het oude vestingstadje en belanden bij een mooie grote kerk. Het is de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk en hij is open voor publiek. Met Tess aan de riem maken we een rondje in de kerk. Bij de uitgang hebben we nog een gesprekje met de mensen van de hervormde gemeente die deze kerk gebruiken. Een grote gemeente van een 1100 leden. Toen zagen we ook het bordje verboden voor honden. Het kwaad was al geschied. Het is ons vergeven.

De hervormde kerk van Tholen is een kruisbasiliek
De hervormde kerk van Tholen is een kruisbasiliek

Over het marktplein met een oude paardenstoel zijn we richting molen “De Verwachting” gelopen. Deze was ook open voor een bezichtiging. Ook de molenwinkel was open. We hebben een broodblik gekocht en een aantal zakken met broodmix. Als we in België ver van de winkels afzitten kunnen we eventueel zelf een broodje bakken. De molen is mooi gerestaureerd maar ondanks dat ze meel verkopen wordt er niet meer gemalen met de molen.
Op een terrasje koffie met appelgebak gebruikt met uitzicht op een oude Pontiac met het formaat van drie tafeltennistafels op rij. Mooi gerestaureerd met veel chroom en brede banden. Echt een klassieker. Bij terugkomst op de Bahama’s lag de kade vol. De onderweg gekochte plantjes gepoot in de zinken bak voor op de tafel op het achterdek. Het is de hele dag mooi weer geweest en we zitten tot ’s avonds laat te genieten op het achterdek.

 

De Bahama's aan de kade van WSV De Kogge in Tholen
De Bahama’s aan de kade van WSV De Kogge in Tholen

Eén reactie op “Dolen in Tholen”

  1. Marianne haar vader heeft zijn spits verkocht aan een sloopbedrijf in olgensplaat en toen mosten we ook daar doorheen varen al wel lang geleden 5 december 1977

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *