Woensdag 21 augustus 2013
Van de havenmeester hebben wij het telefoonnummer van het tankstation gekregen wat op kilometer 149,5 in het Mittellandkanaal ligt. Wij kunnen na een kwartier langszij komen. Als wij aanvaren vertrekt er net een beroepsschipper. Wij maken vast en tanken 300 liter. De inhoud van onze tanks zou 3000 liter moeten zijn. Wij hebben nu ongeveer 200 uur gevaren. Volgens onze berekening zouden wij dan ongeveer 2000 liter hebben verbruikt. Het peilslangetje waar het brandstofpeil wordt aangegeven is echter helemaal leeg. De informatie die wij hebben doorgekregen van de scheepsmakelaar is niet helemaal eenduidig. Eerst was het zo dat wij nog 1000 liter zouden hebben, later vertelt hij dat er nog 500 liter in de tanks moet zitten als wij niets meer zien in het peilslangetje. Wij willen niet het risico lopen om zonder diesel te komen liggen. Ondanks dat de diesel in Duitsland een stuk duurder is besluiten wij toch om 300 liter te tanken. Dit is dieselolie zonder toevoeging van traxx. Voor wij thuis zijn hebben wij dit waarschijnlijk alweer verstookt. Voor de winterperiode kunnen wij dan in Nederland weer gewoon tanken met traxxsdiesel.
Deze toevoeging is nodig omdat in de huidige dieselolie, biodiesel gemengd is. Deze biodiesel bevat meer water. Meer water is een uitnodiging voor bacteriegroei. Als je de diesel niet zo snel gebruikt, zoals wij in een winterperiode, en alleen de CV op diesel stoken, zou je zonder toevoeging van exra middelen deze bacteriële reactie in je tank kunnen krijgen. Hierdoor ontstaan er vlokken en drap in de diesel. De vlokken en drap verstoppen de filters en, je raadt het al, dan is de narigheid compleet.

Het tankstation op kilometer 149,5 bij Seelze
Het tankstation op kilometer 149,5 bij Seelze

Het is vandaag weer een mooie dag om te varen. Het Mittellandkanaal biedt mooie doorkijkjes op het achterliggende akkerland. Voor de kanaalbrug over de Weser, bij kilometer 102 nemen wij contact op met de verkeerscentrale in Minden. Het sluispersoneel staakt tot vrijdag. Wij besluiten dan maar om de zelfde route terug te varen als op de heenreis. Jammer maar het is niet anders. We hadden graag de Weser gevaren en de aanliggende plaatsen bezocht.

Zicht op de Weser vanaf de kanaalbrug
Zicht op de Weser vanaf de kanaalbrug
De schachtsluis bij Minden
De schachtsluis bij Minden

Wij vervolgen onze tocht dus op het Mittellandkanaal. Even voorbij Lübbecke meren wij aan bij een vrije aanlegplaats voor kleine vaartuigen. Wij liggen vlak wij een brug en regelmatig lopen en fietsen er mensen langs ons plekje. ‘s Middags maak ik nog een ommetje met Tess en loop tussen de landerijen door achter de dijk van het kanaal. De maïs staat hoog, het koren is geoogst, pakken stro liggen nog op het land. De aardappels en suikerbieten moeten nog even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *