Donderdag 31 juli 2014
Adri brengt om half acht de auto terug in Middelharnis. Om acht uur is hij weer terug. Ik draai twee wassen en doe nog even boodschappen. Om 10.15 uur vertrekken wij met bestemming Dordrecht. Bij de Volkeraksluizen moeten wij wachten en als wij om kwart voor één uitvaren bel ik de Wijnhaven in Dordrecht om een plekje te reserveren. Via het Hollandsdiep varen wij langs de industrie van Moerdijkhaven bakboord uit de Dordse Kil op. Hier zou het wel eens erg druk kunnen zijn maar het valt mee. We komen een coaster tegen en verder wat binnenvaart.

Een coaster met een binnenvaartschip op de Dordtse Kil.
Een coaster met een binnenvaartschip op de Dordtse Kil.
Het historische centrum van Dordrecht is een eiland op de driesprong; Oude Maas, Beneden Merwede, Noord. Op sommige punten lijkt het wel Venetië.
Het historische centrum van Dordrecht is een eiland op de driesprong; Oude Maas, Beneden Merwede en de Noord. Op sommige punten lijkt het wel Venetië.

Om 14.27 uur melden wij ons bij de Boombrug voor een bediening. We krijgen een langsplek in de Wijnhaven. Het laatste plekje aan de steiger. We hebben er vier en een half uur over gedaan om hier te komen. De havenmeester rekent af tot maandagochtend. Vier nachten inclusief stroom en water voor € 83,-. Dat valt mee, want daar kun je nog geen B&B voor boeken.

'De Bahama's' aangemeerd in de Wijnhaven van Dordrecht.
‘De Bahama’s’ aangemeerd in de Wijnhaven van Dordrecht.

Dordrecht is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. Naast de 400 beeldbepalende panden zijn er 160 gemeentelijke monumenten en 900 rijksmonumenten. De Grote Kerk van Dordt zie je direct als je komt aanvaren. Vlak voor de kerk kun je in de haven het Maartensgat overnachten. Een kleine haven met boxen waar wij niet in kunnen. Daarna krijg je de Nieuwe Haven. Daar kun je wel met een wat grotere boot terecht. De boxen met vingerpieren zijn groter en het is heel centraal in het midden van het historische centrum.

De 'Nieuwe Haven' van Dordrecht. Met uitzicht op de 'Grote Kerk'.
De ‘Nieuwe Haven’ van Dordrecht. Met uitzicht op de ‘Grote Kerk’.

Achter de Nieuwe Haven ligt de Wolwevershaven met een eigen ingang via de Damiatebrug. Hier liggen de historische schepen. Het tweejaarlijkse evenement ‘Dordt in Stoom’ vindt hier plaats in de even jaren in mei. Een mooie gelegenheid om nog eens terug te komen.

De oudste Stoomsleepboot wordt door een grote groep vrijwilligers onderhouden en operationeel gehouden.
De oudste Stoomsleepboot wordt door een grote groep vrijwilligers onderhouden en operationeel gehouden.

Achter de Groothoofdpoort ligt de Wijnhaven waar wij liggen. We hebben een mooie plek aan een langsteiger. Het enige nadeel van deze plek is dat je flink wat zuiging in de haven hebt als er een groot vrachtschip langs vaart in de Beneden Merwede. De boot ligt dan flink te schommelen.

Vrijdag 1 augustus 2014
Het is een erg warme dag vandaag. ’s Ochtends krijgen wij bezoek van Boris en Peter. We hebben een afrondend gesprek over de verbouwing op ‘De Bahama’s. Rond twaalf uur gaan zij weer op huis aan. ’s Middags pakt Adri de fiets en ik de benenwagen met het Tess-trekdier ervoor en gaan wij op pad naar ‘Villa Augustus’. Dit is een voormalige watertoren met pompstation en ligt aan het Wantij. Dit hele complex is omgetoverd in een hotel, restaurant, winkel waar je vrij mag rondwandelen in de prachtige moes- en siertuinen. De groenten en het fruit uit de tuin worden zoveel mogelijk gebruikt in het restaurant en het hotel en de winkel. Een leuke belevenis voor de vrijdag middag. We hebben om vijf uur nog net een tafeltje om wat te drinken maar om kwart over zes is alles gereserveerd en om half negen is er een tweede ronde tafeltjes gereserveerd in het restaurant wat gevestigd is in het pompstation uit 1942. Als wij er een keer willen eten moeten wij dus reserveren. Maar dat is wel de moeite waard voor zo’n unieke en mooie locatie.  In de watertoren zijn hotelkamers gemaakt en op de begane grond is er een zaal waar juist een bruiloft wordt gevierd.

De tuinmuur rond 'Villa Augustus' is een puinmuur.
De tuinmuur rond ‘Villa Augustus’ is een puinmuur.
De voormalige watertoren van Dordrecht is nu een hotel. Rondom moes- en siertuinen.
De voormalige watertoren van Dordrecht is nu een hotel. Rondom moes- en siertuinen.
In het voormalige pomphuis van de watertoren is nu een restaurant met winkel.
In het voormalige pomphuis van de watertoren is nu een restaurant met winkel.

Op de terugweg zien wij nog net het dak van de ‘Ark van Noach’ boven de bebouwing uitsteken op de Stadswerven. Wij hopen er morgen met de waterbus naar toe te gaan. Wij keren terug naar de boot voor het avondeten. Het is een prachtige avond en wij gaan het havengedeelte nog even doorkruisen op zoek naar een toetje in de vorm van een ijsje. Niet gevonden helaas maar wel genoten van de vele historische panden en stadsgezichten.

Zaterdag 2 augustus 2014
We hebben onze tijd verslapen en komen pas om tien uur uit de kooi. Adri heeft veel pijn en wil niet te veel ondernemen vandaag. Ik ga alleen shoppen. In dit deel van de stad wemelt het van de galeries, kunst en antiek- en curiosa zaken. Op de kade bij de Groothoofdpoort is er een gezellige kunstenaarsmarkt met terrasjes en live muziek. Ik heb een doosje eieren nodig en moet de halve stad door om op de warenmarkt op het Statenplein een doosje te scoren. Deze markt wordt gehouden op vrijdag en zaterdag. Op het eiland van de historische centrum van Dordrecht wat grenst aan de driesprong van ‘Oude Maas’, ‘Beneden Merwede’ en ‘Noord’ is geen enkele supermarkt te vinden.
Het is gelukkig een beetje koeler vandaag. Een bezoek aan de ark van Noach stellen we uit. Dordrecht is een mooie stad om nog eens te bezoeken. Leuke evenementen en veel om te bekijken.

Een windroos in het bovenlicht van een monumentaal pand.
Een windroos in het bovenlicht van een monumentaal pand.
Het standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt.
Het standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt.

Zondag 3 augustus 2014
De kerkdienst begint om 11.00 uur in de Grote Kerk van Dordrecht. We kunnen de dag rustig beginnen. Het is opnieuw weer een zonnige dag en de temperatuur begint al vroeg te stijgen naar een niveau dat wij onze hond niet alleen op de boot kunnen laten. Adri gaat deze keer alleen naar de kerk, op de fiets. Rond 12.00 uur is hij weer retour. De dienst was hem tegengevallen. We lezen en relaxen de rest van de dag. ’s Middags combineer ik het uitlaten van Tess met een wandeling. Rond de nabij gelegen ‘Nieuwe Kerk’, die geen kerk meer is maar een winkel gecombineerd met appartementen, wordt een antiek en curiosa markt gehouden. Met hun meidenkasten, rookstoelen, spreien en de soepterrines nemen zij al het gras in beslag.  De mensen lopen er in drommen langs. Noodgedwongen moet ik weer richting ‘Villa Augustus’ lopen voor een beetje gras. Het is best druk in de stad. Veel fietsers en wandelaars die met de waterbus komen of vertrekken. Opnieuw een kunstenaarsmarkt bij de Groothoofdpoort met live muziek.
Om 17.00 uur is er een Geref.Bondsdienst in de Grote Kerk van Dordt. Ik ga op de fiets en ben niet de enige. Rond de kerk moet ik zoeken naar iets om de fiets aan vast te zetten. Alle rekken staan al vol. Een lantaarnpaal bewijst ook zijn dienst. Mooi orgelspel en een fijne behoudende dienst meegemaakt bij Ds. De Lange. Heel anders als de week ervoor. Thuis gekomen maak ik het eten klaar. We genieten nog even op het achterdek van de zwoele avond.

 

Eén reactie op “Dordrecht”

 1. weer een mooi verslag , nog van harte gefeliciteerd met moeder van Spengen een hel leeftijd , toen ik het zat te lezen dacht ik eraan dat vader van Spengen 65 jaar werd in dat zelfde jaar en maand werd Marianne 30 jaar
  als ik het goed heb was je vader op 23 mei 1923 geboren en Marianne op 30 mei 1958
  zulke dingen blijf je bij
  een goede vaart verder en op naar het volgende verslag

  gr

  anneke en karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *