
Vrijdag 21 juli
De afgelopen dagen hebben we zoveel meegemaakt dat ik tot half twee bezig ben om alles op te schrijven voor het weblog. Met de brieven op zak ga ik op zoek naar een brievenbus. Ik ga vanmiddag het Drents Museum bezoeken om het meisje van Yde te bekijken. Ik loop langs de vaart richting het centrum en kom daarbij langs de pannenkoekenboot die achterin de vaart ligt aangemeerd. De fluisterboot ligt daar ook aangemeerd. Aan de begroeiing in het water is te zien dat het water niet al te diep is. In het verlengde van de vaart ligt de markt die bijna volstaat met tafeltjes en stoelen van de restaurants. De toegang voor het museum is € 13,- per persoon. Het museum is verdeeld in twee delen. Het oudste deel met de vaste collectie is gevestigd in de gebouwen van een klooster en het provinciehuis van Drenthe. De abdijkerk is helaas gesloten i.v.m. een verbouwing. Het interieur van het oude provinciehuis biedt een prachtige achtergrond voor de museumstukken.

In de kelder staan de vondsten uit de prehistorie uitgestald. Een schedel van een mammoet met enorme slagtanden staat centraal opgesteld. Vuurstenen pijlpunten en bijlen. Een presentatie van het meisje van Yde is buiten bedrijf. Na wat zoeken en navragen kom ik helemaal onderin het gebouw in een verduisterde ruimte bij een vitrine waar het meisje in ligt onder een stuk jute. Het hoofdje en de voetjes komen net onder het dekentje uit. Het ziet er uit als een uitgedroogde zwart geworden schil. Alleen de tenen zijn als zodanig te herkennen. Het hoofdhaar ligt ernaast en de tanden zijn eruit gehaald. De veenarbeiders die haar hebben gevonden ruim honderd jaar geleden waren geen wetenschappers. De andere gevonden veenlijken zien er niet veel beter uit als het meisje van Yde. Een gevonden onderarm heeft eerst jarenlang ergens in een la gelegen voor het naar het museum kwam.
Het grootste poppenhuis van Nederland toont het leven in Drenthe in de 18e eeuw. Vanwege tijdgebrek vlieg ik langs de verschillende kamers in het huis. Aan de andere kant van het museum is het nieuwe deel met een grote archeologische tentoonstelling over ‘The Great Liao’. Een nomadendynastie uit Binnen-Mongolië van de 10de en 11de eeuw. Deze vergeten dynastie is door archeologische vondsten in de afgelopen 30 jaar aan het licht gekomen.

Om vijf uur sluit het museum. Ik had hooggespannen verwachtingen van het museum maar ik was toch een beetje teleurgesteld. Misschien kwam dat omdat ik niet voldoende tijd had.
Adri gaat bij de havenmeester langs om het liggeld te betalen. Hij krijgt te horen dat wij geen liggeld hoeven te betalen. Als goedmaker voor het ongemak op de Blauwe As. “Hoe lang ben je van plan te blijven”, vraagt de havenmeester. Tot 2037 antwoordt Adri adrem. Nee, we gaan maandag weer verder. Normaal gesproken betaal je hier 90 cent per meter. De electra gaat via een muntpaal. Tegenover de ligplaatsen loopt een drukke autoweg.