De Belgische gastenvlag hoort aan stuurboord zijde in de mast

Zaterdag 21 juli 2018

Drogend

We hebben de slang verschillende malen gecontroleerd of hij goed blijft zitten en of er nog water door komt maar alles blijft gelukkig droog. In de bilge staat nog een paar liter water die ik in de vacuümpomp opzuig. De bol van het licht in de hoek van de waterfilters heb ik vanmorgen ook gelijk vervangen. Hij was al lang kapot maar nog niet zo erg gemist als gisteren. Een kratje met reservefilters, ringen en impellers was helemaal vol water gelopen. Ik neem het mee naar het dek en leg alles in de zon te drogen.

Het is vandaag een nationale feestdag in België hoorden wij gisteren. De meeste winkels zijn gesloten maar de supermarkt is tot de middag open. Adri haalt nog wat boodschappen op de fiets.

Ik heb in de tussentijd de brieven voor het thuisfront klaar en als Adri weer thuis komt met de boodschappen ga ik op de fiets nog even een brievenbus opzoeken om de brieven op de post te doen.

Het is weer een warme dag vandaag. We zijn beiden moe en doen vandaag rustig aan.

De nationale vlag van het koninkrijk België
De nationale vlag van het koninkrijk België
De nationale feestdag van België

Deze dag wordt altijd gevierd op 21 juli. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen- Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. Deze dag is een wettelijke feestdag wat neerkomt op een algemene verlofdag. Op deze dag zijn de winkels, banken, postkantoren en andere openbare diensten gesloten. De Belgische Revolutie in 1830, die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid van de Nederlanden, werd door het Nationaal Congres besloten van Belgie een koninkrijk te maken. Datzelfde congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot eerste Koning der Belgen.

Op de nationale feestdag worden verscheidene ceremonies gehouden om het afleggen van de eed te herdenken. De Koning en andere leden van de Belgische Koninklijke familie wonen in de voormiddag het Te Deum bij in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel. Deze dienst wordt ook bijgewoond door de politieke instellingen van het land, ambassadeurs en vertegenwoordigers van diverse Europese instellingen. Het nationaal defilé voor het Koninklijk paleis, zowel burgerlijk als militair is later in de middag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *