De smalle dubbele ophaalbrug in Edam

Zondag 21 mei 2017
Vanmorgen alleen op de fiets naar de kerk. De hervormde gemeente heeft een dienst in de Swaenskerk aan de Voorhaven. Na even zoeken sta ik voor het kleine lutherse kerkje en kom ik tot de ontdekking dat in het fietsslot vergeten ben. Ik vraag binnen of ik mijn kleine fietsje binnen mag zetten en krijg toestemming om het in de hal te zetten. De deur gaat op slot tijdens de dienst en als ik het fietsje weer snel weg haal na afloop dan heeft niemand er last van. De voorganger is Jan Willem van der Straaten uit Amsterdam. Een persoonsbeschrijving van hem staat op de nieuwsbrief. De liturgie lijkt op die van de samenkomst in het Stolphoevekerkje van Volendam. Het kerkje heeft twee hoge gebrandschilderde ramen aan weerskanten van de preekstoel. Het orgel(1809) is een product van orgelbouwer Gideon Thomas Bätz uit Utrecht. Na de dienst wordt ik nog uitgenodigd voor een kopje koffie maar ik snel mij naar buiten om mijn fiets uit de hal te rijden.

De voorgevel van de Swaenkerk aan de Voorhaven in Edam
De voorgevel van de Swaenkerk aan de Voorhaven in Edam

Daarna ga ik terug naar de boot om samen met Adri koffie te drinken. Hij heeft naar de dienst in Montfoort geluisterd maar had jammer genoeg een slechte ontvangst. Het is vandaag prachtig weer. Op de camping vlakbij wordt waarschijnlijk iets georganiseerd met kaasdragers. Op de parkeerplaats naast de kade arriveren een tiental auto’s waar mannen met witte broeken en overhemden uitstappen met een rode sjerp om de middel en hoeden van riet met een gekleurde band. Sommige dragen muziekinstrumenten met zich mee. Vermoedelijk is het een muziekgroep of iets dergelijks.
’s Middags loop ik met de hond een rondje om de oude stad over de vestingwal. Bij de Grote Kerk heb ik een praatje met een man die op zijn rollator van het mooie weer aan het genieten is. Hij heeft een e-sigaret in de hand van het merk “Just Fog” en is er erg tevreden over. “Dit merk komt als beste uit de test”; vertelt hij. De ‘Grote Kerk’ is open voor bezichtiging net als de winkels en de restaurants in de stad. Elke zondag is alles open. Ik vervolg mijn wandeling over de stadswal en bel intussen mijn moeder voor ons wekelijkse contactmomentje. Edam heeft een mooi historisch centrum zie ik tijdens mijn wandeling. Morgen hoop ik samen met Adri de stad in te gaan.

De smalle dubbele ophaalbrug in Edam
De smalle dubbele ophaalbrug in Edam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *