Maandag 14 augustus
De Eilandsbrug wordt pas om half tien voor het eerst bediend. We zorgen dat we ervoor liggen te wachten. Ik spoel de gangboorden uit met behulp van de bezem en de puts. Precies om half tien wordt de brug voor ons geheven en samen met nog vier andere boten verlaten wij de stadshaven van Almelo. Wij varen bakboord het Zijkanaal op en komen daarbij nog langs de haven van de Watersportvereniging tussen Almelo en Wierden. Hier zouden we een stuk rustiger kunnen liggen.

De jachthaven van de Watersportvereniging in het Zijkanaal tussen Almelo en Wierden
De jachthaven van de Watersportvereniging in het Zijkanaal tussen Almelo en Wierden

De bruggen in het Zijkanaal zijn allemaal hoog genoeg en het kanaal is breed en diep. We mogen hier 9 kilometer per uur varen. De omgeving is landelijk en er is bijna geen scheepsvaart. Na ruim een uur varen bereiken we het Twentekanaal van Zutphen naar Enschede. Wij varen rechtsaf richting Zutphen.

Vanaf het Zijkanaal varen wij het Twentekanaal op
Vanaf het Zijkanaal varen wij het Twentekanaal op

Hier komen we weer beroepsschepen tegen. We mogen hier 12 kilometer per uur varen wat we dan ook doen want we hebben een flinke afstand af te leggen. De bruggen over het Twentekanaal zijn allemaal hoog genoeg voor ons om onderdoor te varen. Langs het kanaal zien we op een paar plaatsen loswallen voor de beroepsvaart en twee kleine havens voor de sport. Te klein voor ons om aan te meren.

Een versmalling in de vaarweg door werkzaamheden bij de Markelose brug
Een versmalling in de vaarweg door werkzaamheden bij de Markelose brug
De kleine jachthaven van Lochem
De kleine jachthaven van Lochem

Op kilometer 3 voor het einde van het kanaal zit Sluis Eefde. Vlak voor de sluis roepen wij ze op met de marifoon en horen wij dat de sluis een storing heeft. We maken vast aan de wachtsteiger en terwijl ik de hond uitlaat loopt Adri naar de sluis om even te informeren wat we kunnen verwachten. Het probleem is gelukkig snel opgelost en de sluisdeur wordt aan onze kant geheven voor Adri weer terug is op de boot. We maken snel los en varen de sluis in. We hebben een groot verschil en ik heb de langste touwen klaarliggen want het is onzeker of we kunnen verhalen. Het blijkt allemaal mee te vallen. We waren een beetje bang gemaakt met indianenverhalen over deze sluis. We kunnen de touwen verzetten op de sluismuur en de verhaalbolders staan dichtbij elkaar. Het water zakt rustig ongeveer 6,5 meter naar het niveau van de Gelderse IJssel. Even later varen we onder het druipwatergordijn van de hefdeur aan de lage kant door. Beneden de sluis liggen er een vrachtboot en twee plezierjachten te wachten.

In de sluiskolk van Sluis Eefde
In de sluiskolk van Sluis Eefde
Het benedenhoofd van Sluis Eefde
Het benedenhoofd van Sluis Eefde

We varen nog een paar kilometer en slaan dan linksaf en varen tegenstroom de IJssel op naar Zutphen. Na één kilometer hebben we de ingang van de het havengebied van Zutphen. Bij de Marshaven meren we aan bij de meldsteiger. De havenmeester helpt ons met aanmeren. Het is vandaag een erg warme dag. We hebben alles openstaan om nog een beetje frisse lucht binnen te krijgen. De beste plek aan boord is op het achterdek in de schaduw van de tent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *