Woensdag 17 Juli 2013
Op km.22 zien wij vanmorgen in Ziegeleipark een Marina met ruime plaatsen. De gastenplaatsen bij het restaurant in Burgwal zien er ook redelijk uit en zitten op km. 24,5. Wij varen vandaag de hele dag door een schitterend natuurgebied. Veel bos op de oevers. Riet en waterplanten langs de waterkant. Wij speuren naar de visotter, de visarend en de bever. Zij zouden hier voorkomen. Het enige wat wij van hun kunnen bespeuren zijn een paar bomen die als een zandloper zijn aangevreten. Het water is helder en het kronkelt voort. Bij de bochten is het goed opletten want het vaarwater is niet erg breed en de bochten zijn soms best wel scherp.

Afbeelding van natuurgebied boven Berlijn
Prachtig natuurgebied

Wij hebben vandaag 4 zelfbedieningssluizen. De lengte van de sluizen varieert van 43 tot 55 meter. De breedte van 5,45 tot 6,5 meter. We gaan totaal 5,3 meter omhoog. Bij sluis Regow hebben we pech. Als wij uitvaren gaan wij te dicht langs een ijzeren rasterhekwerk wat op de rand van de sluis staat. De voorste bolfender blijft er achter haken en wordt lek beprikt. Onze boot is 4,5 meter breed. In een sluis van 5,5 meter heb je aan beide zijde van de boot nog 50 centimeter. In die ruimte hangen je fenders. Je moet heel precies sturen en kunt haast niet voorkomen dat je de wand raakt. Daar heb je de fenders voor maar een ijzeren hekwerk, daar zijn ze niet tegen bestand. De bediening van de sluizen gaat heel eenvoudig. Bij de wachtsteiger staat er een paal met een hendel. Deze haal je over en het proces wordt in werking gesteld. De sluis komt jouw kant op en de deuren gaan open. Op een display wordt kenbaar gemaakt wat er gebeurd. Als de sluiskolk gevuld is met boten kun je in de kolk een hendel over halen en de sluis wordt in ons geval gevuld. Als de sluis op hoogte is gaan de deuren open en je kunt uitvaren. Als er iets niet goed gaat tijdens het schutten dan kun je de rode hendel omzetten om het proces te stoppen.

Afbeelding van een bedieningsmechanisme van een zelfbedieningssluis
Bedieningsmechanisme van een zelfbedieningssluis

Om 15.15 uur komen wij aan in Bredereiche. De jachthaven direct na de sluis aan stuurboord heeft plaats maar de boxen zijn niet lang genoeg. Aan een kade met natuurlijke beschoeiing vinden wij nog een plekje om aan te meren. Bredereiche is een klein boerengehucht. Na het eten gaan wij nog even het dorpje in en ontdekken een mooi klein vakwerk kerkje. ‘s Avonds om 19.00 uur staat de deur zelfs nog open en binnen ziet het kerkje uit 1674 er ook prachtig uit. De plek aan deze kade is gratis.

Afbeelding van een vakwerk kerk in Bredereiche
Een oude kerk met vakwerk in het boerendorp Bredereiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *