Het standbeeld 'Pootje baden' aan de boulevard van Katwijk aan Zee

Vrijdag 17 mei 2019

Streepje

Half tien liggen wij voor de sluis om te schutten. We moeten echter een kwartier wachten want er vinden wat werkzaamheden plaats aan de sluis. Een ponton ligt voor de sluisdeur en gaat voor ons de kolk in. Het verschil is nauwelijks merkbaar. Even later kunnen we uitvaren en vervolgen we onze weg over de Vliet of het Rijn-Schiekanaal. We passeren de oude scheepswerf van Klaassen in Voorschoten. Hier is onze boot gebouwd. De scheepswerf is in andere handen overgegaan en de productie van met merk ‘Super-van-Craft’ is overgenomen door Nautisch Centrum Nicolaas Witsen uit Alkmaar. We varen bakboord uit de Korte Vliet op richting Katwijk aan Zee. Langs het water in Rijnsburg en Valkenburg worden er hele nieuwe woonwijken gebouwd met mooie riante huizen. De bruggen worden vlot bediend door de centrale post in Leiden. Een aantal bruggen zijn hoog genoeg om onder door te varen. Een nieuwe brug doet ons twijfelen. Deze staat nog niet op de kaart en ik klap de mast terwijl Adri langzaam doorvaart. Ik hou de hoogte van de tent in het oog en zie de antenne van de marifoon over het hoofd. Die varen we knel onder de brug. Gelukkig buigt hij een beetje mee en ik strijk hem snel. Adri roept dat de vlag ook plat moet dus ik haast mij naar de achterkant van de boot die nog niet onder de brug is en wip de vlaggenmast uit de houder. Precies op tijd. Zonder schade kunnen we doorvaren. Alleen hebben we een zwart streepje onder op de nieuwe brug gezet.

Het streepje onder op de brug bij Katwijk
Het streepje onder op de brug bij Katwijk
Visje eten op de dijk

Jachthaven Katwijk heeft voldoende plek aan de graswal tegenover het havenkantoor. Wij meren aan en gaan ’s middags te voet naar het havenkantoor aan de overkant om de formaliteiten af te handelen. Eerst lopen wij langs de binnensluis over de Kanaaldijk naar de dijk om de zee te zien. Bij een viskraam lunchen wij met gebakken vis. Op het strand langs het uitwateringskanaal ligt een zeehond te luieren. Een aantal fotografen werken zich in het zand om een mooi plaatje te schieten. Het beest krult zijn staart omhoog en staart met zijn grote zwarte kraalogen naar het hele gebeuren en blijft rustig liggen waar hij ligt. Naast een grote scooter boven op de dijk staat een gewichtige mevrouw met een camera met telelens. Af en toe roept ze iets naar de mannen beneden in het zand. Ik loop er heen om even een praatje te maken. Ze heeft een 400 mm. telelens en sinds haar man met pensioen is zijn ze samen gaan vogelen. Hij was het vliegtuig spotten een beetje zat en toen dacht zij: vogeltjes, die zijn ook leuk. Vandaar dat hij nu beneden aan de dijk in het zand lag te turen naar een zeehond…. Is logisch. Ze werd afgeleid door een collega vogelaar in een auto en daar ging ze op af. Van achter de gebakken vis zagen wij dat zij achter haar echtgenoot op de grote scooter klom en samen en tuften ze weg. Op pad naar het volgende avontuur.

Zeehond op het strand bij Katwijk
Zeehond op het strand bij Katwijk
Aan de graswal tegenover Jachthaven Katwijk
Aan de graswal tegenover Jachthaven Katwijk
Jachthaven Katwijk

Als wij bij het havenkantoor komen blijkt dat wij ons eigenlijk eerst hadden moeten melden. We betalen voor drie overnachtingen en voor de electra hebben we een sepkey nodig. Dit systeem wordt op verschillende havens gebruikt en voor een sepkey moet je 5 euro betalen. Dan kun je er een tegoed opzetten en daarmee reken je de electra af op de paal. Ze rekenen 1 euro voor 2 KWh en je betaalt vooraf. Wij hebben de sepkey van een aantal jaren geleden nog aan boord liggen. Op de fiets ga ik nogmaals heen en weer naar het havenkantoor. Waar ik 20 euro op de sepkey laat zetten. Wij gebruiken ongeveer 10 KWh per etmaal dus dan kunnen tot maandagochtend toe. Ik breng de sepkey aan boord en draai de fiets om nog wat rond te fietsen in Katwijk. De nieuwe parkeergarage in het strand voor de boulevard is nu helemaal klaar. Langs de boulevard staan verschillende beelden. Het witte kerkje aan zee of ook wel de Oude Kerk of de Andreaskerk genoemd is crème van kleur. Was dit altijd zo of moet het nodig worden geschilderd? Aan de boulevard staat een groot beeld van een vissersvrouw met kind ter nagedachtenis aan de vissers die in de ‘Grote Oorlog’ het leven verloren door een zeemijn. Achter de kerk zie ik de ingang van het Andreashof. Deze hof met kleine witte woningen zijn ooit het eigendom geweest van de Hervormde kerk. De heilige Andreas was de beschermheilige van de vissers.

De Oude- of Andreaskerk aan de boulevard van Katwijk
De Oude- of Andreaskerk aan de boulevard van Katwijk
Het Andreashofje naast de Oude Kerk van Katwijk
Het Andreashofje naast de Oude Kerk van Katwijk
De vuurbaak is het vuurtorengebouw van Katwijk aan Zee
De vuurbaak is het vuurtorengebouw van Katwijk aan Zee

De vuurtoren even verder aan de boulevard heeft de deur open. Je kunt een bezoek brengen aan de vuurtoren en naar boven klimmen voor het uitzicht. Ik fiets nog even langs de oude haven. Dit deel van Katwijk is helemaal opgeknapt. Het is een plek geworden voor historische schepen en sloepjes. De havenmeester vertelde dat het niet zo diep is en dat er geen faciliteiten aanwezig zijn maar dat je er 1 nacht gratis mag liggen.

De Prins Hendrikkade langs het gerenoveerde Prins Hendrikkanaal in Katwijk
De Prins Hendrikkade langs het gerenoveerde Prins Hendrikkanaal in Katwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *