De speeltafel van het beroemde 'Rudolf Knol' orgel in Hasselt

Dinsdag 12 juli
Vanmorgen hebben we nogal wat regen. We doen wat klusjes aan boord. Na de lunch sluiten we Tess op en gaan we samen de stad in om de kerk te bezoeken. Tussen 14.00 en 15.00 uur is de kerk open voor bezichtiging. We zijn mooi op tijd. De mat wordt nog even gezogen als wij binnengaan. De koster zegt dat we rond mogen kijken en geeft ons een blaadje met wat verklarende teksten.

Het interieur van de Grote-of St.Stephanuskerk van Hasselt
Het interieur van de Grote-of St.Stephanuskerk van Hasselt

“Donderdag is er muziek van orgel en trombone in de kerk vandaag niet”. “Donderdag zijn we hier niet meer, zou ik nu zelf even kunnen spelen” reageert Adri. De man kijkt Adri scherp aan; “Kun je spelen dan?” “Een beetje”, zegt Adri bescheiden. “Kom maar mee, mensen die zeggen dat ze het een beetje kunnen, spelen doorgaans best wel goed” zegt hij en gaat ons voor de trap op naar het orgel. Wij kijken elkaar verrast aan, op zo’n buitenkans hadden wij niet gerekend. En dan nog wel op zo’n mooi orgel. Volgens Adri staat dit orgel in de top drie van Nederlandse orgels. Het is een orgel van de Oost-Friese orgelbouwer Rudolf Knol. Even later zit hij achter de klavieren en speelt uit zijn hoofd een aantal riedels met verschillende registraties. Ik maak trots een aantal foto’s. Na een minuut of vijf komt er een oudere man met ringbaard de trap van het orgel op. Het is de organist die vanmiddag niets te doen had en toch maar even langs kwam om te spelen. Adri maakt plaats. We luisteren een poosje hoe hij het mooie orgel laat klinken. De klank van het orgel en de akoestiek van deze kerk uit 1497 zijn erg goed. Regelmatig worden er concerten gehouden en zijn er cd-opname’s.

De speeltafel van het beroemde 'Rudolf Knol' orgel in Hasselt
De speeltafel van het beroemde ‘Rudolf Knol’ orgel in Hasselt

Ik loop nog even door de kerk om foto’s te nemen en neem een stukje film op. Op het predikantenbord ontdek ik een bekende naam. In de jaren 1922 t/m 1951 heeft ds. A. C. Enkelaar in Hasselt gestaan. In Sluipwijk, mijn geboorteplaats, heeft zijn zoon Ds. J. Enkelaar de gemeente jaren lang gediend. Ik wist niet dat de dominee van mijn jeugd hier is opgegroeid.

Het predikantenbord in de Grote-of St.Stephanuskerk in Hasselt
Het predikantenbord in de Grote-of St.Stephanuskerk in Hasselt

We halen de insuline op in de apotheek. Tess heeft haar uitschuifriem vernield en deze moet worden vervangen. Bij de Emté doen we wat boodschappen en lopen dan door naar de Welkoop waar we een nieuwe riem voor Tess aankopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *