Vrijdag 18 mei 2012
Vanmorgen ging ik samen met Tess trimmen op de stadswal. Plotsklaps ziet Tess een kat op een hekje zitten en vliegt er op af. De cyperse kat blijft blazend met een hoge rug zitten en Tess komt weer bij het vrouwtje. Van de andere kant komt er een meisje aan lopen met twee Maltese leeuwtjes. De geschrokken kat springt van haar hekje en valt de twee drentelende, zich van geen kwaad bewuste Maltese leeuwtjes aan. Meisje en leeuwtjes staan stijf van de schrik. Dan mengt zich een tweede, ‘witte’ kat zich in het debacle en stuift op Tess af. Die had deze aanval totaal niet verwacht en valt half van de dijk. Beide katten richten zich nu op Tess die aan het uiteinde van de lijn, halverwege de wal ligt te gillen alsof ze geslacht wordt. Luid jankend rent ze weer de dijk op en verschuilt zich achter het vrouwtje. De ‘geschrokken’ kat probeert nog een keer aan te vallen maar komt dan maatje 39 tegen. Dat wordt ze toch ook te gortig en beide secreten trekken zich terug. Ik was nog maar net begonnen met trimmen of ik was al buiten adem.
Om 11.15 uur gooien wij de trossen los. Bij de Altenabrug moeten wij het bruggengeld betalen voor de drie bruggen in Dokkum. Ik moet € 5,- in het klompje van de brugwachter doen. Wij varen over de Dokkumer Ee. Een mooi vaarwater door het Friese platteland. Vandaag komen de wandelaars van de Elfstedentocht aan in Dokkum. De eerste worden al om 12.00 uur in Dokkum verwacht. Wij ontmoeten een aantal voormalige beroepsschepen, die nu als slaapschepen fungeren en op weg zijn naar Dokkum. Tussen Dokkum en Birdaard komen wij de eerste fanatieke snelwandelaars al tegen. Bij Birdaard moeten wij 3 kwartier wachten tot de brugwachter terug is van lunchpauze. Om 13.00 uur begint hij weer te draaien. Eerst verlaat een colonne van zo’n 20 schepen Birdaard. Dan kunnen wij doorvaren. Het bruggeld van € 2,50 moet bij de eerste brug worden voldaan. De brugwachter fietst ons voorbij naar de tweede brug. Bij brug twee staat een koor van brulboeien de wandelaars van de Elfstedentocht aan te moedigen met Ierse volksliedjes. Wij hopen in Birdaard nog even wat boodschappen aan boord te halen. Een aantal jaren geleden hebben wij dat namelijk ook gedaan bij de aan het water gelegen ‘Spar’. Maar helaas de winkel was gesloten en er stond een groot ‘Te Koop’ bord op de stoep. Dan maar weer verder. Langs het water wordt het steeds drukker met wandelaars. We zwaaien wat af. Regelmatig horen wij opmerkingen vanaf de kant; “hu, De Bahama’s”. Tussen Birdaard en Leeuwarden proberen wij een Marrekrite te vinden om aan te meren. Bij het plaatsje Wyns zien wij een bordje bij een vaste ligplaats; ‘bij afwezigheid afmeren toegestaan’. We besluiten hier aan te meren en vragen bij de ‘Wynser oerset’ nog even na of wij hier mogen overnachten. Dat blijkt geen probleem te zijn. Wyns is een klein gehuchtje onder de rook van Leeuwarden. Het voetveer heeft het flink druk met fietsers en wandelaars. Midden in Wyns staat een erg oud kerkje met een minder oude toren met zadeldak. Het kerkhof is nog in gebruik. Delen van de kerk stammen uit 1200.
Overal in het dorpje hangen vlaggetjes want vandaag, morgen en zondag hebben ze dorpsfeest. Wij zijn benieuwd of het ons uit de slaap zal houden. Tegen de avond komt er nog een oud ‘bakdekkertje’ binnen die een totale refit heeft gehad. Het scheepje is mat zwart gelakt en de houten opbouw is vervangen door een zwarte tent. De schipper heeft alles zelf gedaan en heeft zodoende een opvallend oud/nieuw scheepje waar hij uitstekend mee kan reizen over het water. ’s Avonds zijn wij voor de tweede maal die dag getuigen van een Elfstedentocht. Ditmaal de Elfsteden roei-estafette. Ik denk dat er wel 100 tweepersoons roeiboten met stuurman of vrouw langs kwamen. Alle boten waren verlicht met meestal een olielampje voor- en achterop. Deze Elfstedentocht was die avond in Leeuwarden van start gegaan en duurt maximaal 24 uur. Allerlei nationaliteiten en studentenverenigingen deden mee. Het was een prachtig gezicht en het werd steeds mooier naarmate het donkerder werd.

