Woensdag 24 mei 2017
Het is rustig op ons plekje aan de kade. Het is een klein stukje lopen naar het park waar ik Tess kan uitlaten. Adri is vanmorgen opgestaan met veel pijn. Hij kan vandaag niet zoveel doen. Om toch even uit te zijn gaat hij boodschappen halen op de fiets. Een Deen supermarkt zit op tien minuten lopen vanaf de boot. Op de terugweg hoort hij dat er op het orgel in de Koepelkerk wordt gespeeld. De kerk is open voor bezichtiging en hij loopt naar binnen. Hij herkent het geluid als een orgel van Maarschalkerweerd uit Utrecht. De beschijving bevestigt zijn vermoeden. Hij geniet een poosje van dit onverwachte concert. Het interieur van de driebeukige kruisbasiliek is overigens een bezichtiging meer dan waard. Enthousiast keert hij terug op de boot.
Daar heb ik in de tussentijd ook niet stil gezeten. De achterkant van de boot is helemaal gewassen en in de was gezet.

De prachtige monumentale Oosterpoort van Hoorn
De prachtige monumentale Oosterpoort van Hoorn

’s Middags ga ik zelf een stadswandeling maken. Ik loop naar de Oosterpoort aan de Draafsingel. De enige overgebleven poort in Hoorn. Een plaatje om te zien. Het huis op de poort wordt zelfs bewoond. Dan heb je wel een uniek plekje om je was op te hangen. Over de vestingwal loop in noordelijke richting waar ik de binnenstad in ga. Ik probeer de route op het kaartje te volgen maar merk al snel dat ik de weg kwijt ben. Ik kom in een winkelstraat en probeer de route weer op te pakken. Uiteindelijk loop ik ook maar naar de Koepelkerk. Ik kan de Maria-kapel in maar kom niet verder. De kerk is al gesloten. Vlak bij de kerk is een fraai plein met de Waag en de mooie voorgevel van ‘Het Westfries Museum’. Ik loop de winkelstraat uit in noordelijke richting en sta even later voor het station van Hoorn. Dat wordt een hele tippel terug naar de boot. Het is ook nog eens flink warm vandaag. Vermoeid en een beetje narrig keer ik om vijf uur weer terug op de boot.

De oude Waag aan het marktplein van Hoorn
De oude Waag aan het marktplein van Hoorn
Standbeeld van de in Hoorn geboren Jan Pieterszoon Coen met op de sokkel zijn lijfspreuk
Standbeeld van de in Hoorn geboren Jan Pieterszoon Coen met op de sokkel zijn lijfspreuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *