Het interieur van de Sint Franciscuskerk te Bolsward

Zaterdag 11 juni
Gisteren is mijn neefje Bart getrouwd met Luca. Op een opgeknapte oude ‘David Brown’ trekker zijn ze naar het gemeentehuis in Bodegraven gereden. Gelukkig was het droog en zonnig en kon alles gaan zoals gepland. Vandaag regende het zacht en gestaag bij het ontwaken en het ging de hele ochtend door. Met de regenjas aan de boodschappen aan boord gehaald.

Het stadhuis van Bolsward
Het stadhuis van Bolsward

’s Middags klaarde de lucht op en scheen de zon weer. We zijn naar het centrum gelopen waar het stadhuis van Bolsward de aandacht trekt. Een prachtig versierde gevel met luiken en beeldhouwwerk. Een toren die boven de stad uitsteekt. Lantaarns met vergulde gebeeldhouwde sater koppen decoreren de trappen naar het bordes. In de smalle grachten worden zijn er rondvaarten met kleine fluisterbootjes.

De Sint Franciscuskerk in Bolsward
De Sint Franciscuskerk in Bolsward

De katholieke Sint Franciscus kerk heeft de deuren open staan. We mogen de hond meenemen naar binnen want Sint Franciscus was een dierenvriend volgens de twee mannen die bij de ingang zitten. We maken een praatje met ze. Eén van de mannen voorziet ons van een beschrijving en verzekert ons dat het een hele mooie kerk is, een mooi gebouw. De ander geeft wat meer details door. Waarna wij nogmaals doorkrijgen van de man achter het tafeltje dat het een hele mooie kerk is, een mooi gebouw. We kijken elkaar aan en schieten bijna in de lach. We lopen door de kerk en bewonderen de architectuur van de kerk in Art-deco bouwstijl uit 1932. Onderwijl krijgen nieuwe gasten bij de entree van de man achter het tafeltje te horen dat het een hele mooie kerk is, een mooi gebouw. Door gewapend beton is er een overspanning van 22 meter mogelijk gemaakt. De fraaie bogen zijn opgebouwd met verschillend gekleurde bakstenen. Het kunstig metselwerk geeft een mooi lijnenspel in de kerk. Kortom; ‘een hele mooie kerk, een mooi gebouw’. De kerk heeft twee Bolswardse devoties: Maria van Sevenwouden en de zalige pater Titus Brandsma.
De buitenkant van de kerk met de hoge spitse toren is in de typische stijl van de ‘Amsterdamse School’ net als het aangrenzende woonhuis voor de pastoor.

Het interieur van de Sint Franciscuskerk te Bolsward
Het interieur van de Sint Franciscuskerk te Bolsward

We vervolgen onze ontdekkingstocht langs de smalle grachtjes en de historische stadspandjes. De Martinikerk is op één van de drie terpen gebouwd waar Bolsward is ontstaan. We zijn hier al eens eerder geweest. Het ‘Hinsz’ orgel wordt nu gerestaureerd. Een doorlopende boekenmarkt in de kerk moet de ontbrekende gelden aanvullen.
We drinken een kopje koffie met een puntje monchoutaart in een winkel met home decoratie.

 

2 antwoorden op “‘een hele mooie kerk, een mooi gebouw’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *