Vrijdag 2 augustus 2013
Het was vannacht zo warm dat ik meer op het dekbed heb geslapen dan eronder. Gevolg een stuk op tien insectenbeten op mijn onderbenen ondanks de Autan die ik had gespoten. Het jeukt als een gek. Ik heb nog een soort citronella-gel die ik erop smeer ter verlichting. Om 8.15 uur schutten wij met de sluis van Bredereiche 2,6 meter naar beneden. Sluis Regow, Zaaren en Schorfheide geven ook geen lange wachttijden. Het is hier beduidend minder druk. Het meren gebied hebben wij achter ons gelaten en de Havel meandert tussen bossen en akkers.

Afbeelding van een rommelige boerderij langs de Havel
Een rommelige boerderij langs de Havel

We varen langs de bebouwing van Burgwall door en naderen onze bestemming voor vandaag. Het Ziegeleipark Mildenberg. In de nieuwe haven die na de oude haven en de museumhaven komt zijn er ruime boxen met voldoende plaats. Het is ook een charterhaven voor een aantal ‘Bunbo’s’ en andere charterboten. De haven is echter gloed nieuw en heeft nog weinig sfeer. Een vierkant omzoomd met damwand en beton. Met de hitte van vandaag doet het aan een bakplaat denken. De vingerpieren zijn echter lang genoeg en de stroomvoorziening is goed. De havenmeester rekent € 19,- voor een overnachting inclusief stroom. Wij hebben ontdekt dat ‘Ziegelei’ zoveel betekent als bij ons Steenplaats. Het is een park waar vroeger bakstenen werden gebakken voor de bouw van Berlijn en Hamburg. Het hele proces van het stenenbakken wordt uit de doekjes gedaan. Alles is opnieuw opgebouwd en de haven waar de stenen op transport werden gezet is nog helemaal intact.

Afbeelding van de oude haven waar de stenen op transport werden gezet
De oude haven waar de stenen op transport werden gezet
Afbeelding van een veldoven in het Ziegeleipark in Mildenberg
Een veldoven in het Ziegeleipark, Mildenberg

Wij hopen er morgen een bezoek aan te brengen. De temperatuur is nu zo verschrikkelijk hoog dat wij weinig meer kunnen doen. Het zweet druipt al van ons af als wij één stap zetten. Binnen in de boot met de ventilator aan is het kwik gestegen tot 34,5 graden Celsius en dat is koeler dan buiten. Ik kan een hoop warmte verdragen maar heb er nu echt last van. Mijn onderbenen branden van de jeuk ik heb een stijve nekspieren en kan mijn hoofd nauwelijks draaien en ben helemaal klam van het zweet. ‘s Middags houden wij siësta met de airco aan. Ik mag met deze temperatuur geen avondeten klaarmaken van Adri. Dus gaan wij op zoek naar en restaurant op het parkterrein. Het eerste restaurant in de schaduw wat wij tegenkomen is gereserveerd voor een huwelijksfeest. Het volgende terras waar wij na een kilometer sjokken neerstrijken is vergeven van de mega-mieren. Wij doorstaan de ongemakken en gebruiken er een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Terug op de boot neem ik een koude douche en met alles open de ventilator aan en de luxaflex gesloten zitten wij deze dag verder uit. ‘s Avonds zien wij op de televisie dat het in Nederland ook erg warm is geweest. De meeste mensen brachten de dag door in het water. Morgen opnieuw een warme dag. Voor wij gaan slapen koelen wij de slaaphut met de airco en voor mij hangen wij de klamboe op die wij helemaal waren vergeten. Als het kalf verdronken is dempt men de put of als je helemaal opgevreten bent door de muggen herinner je dat er een klamboe aan boord is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *