Donderdag 18 april

Een hobbelig begin

Vandaag weer een stralende dag. Om negen uur gooi ik los. Op dat moment valt de bakboord motor uit. Wat nu gedaan. Op één motor varen we terug naar Marnemoende. Onderweg neem ik het stuur over en probeert Adri de motor weer aan de praat te krijgen, zonder succes. Bij Marnemoende meren wij aan en verdwijnt Adri nogmaals in de motorruimte. We hebben nu geen luchtbel in de brandstoftoevoer. Het stoprelais lijkt een beetje te blijven hangen waardoor de brandstoftoevoer wordt afgesloten. Adri krijgt de bakboord motor weer gestart en we vervolgen onze weg.

Een stuk proefbeschoeiing langs de Hollandse IJssel bij IJsselstein
Een stuk proefbeschoeiing langs de Hollandse IJssel bij IJsselstein

In IJsselstein is er automatische registratie voor brugbediening en dat werkt prima. Bij het naderen van de brug springt het licht al op rood/groen en we hoeven bijna niet in te houden en kunnen zo doorvaren. Bij de ophaalbrug in de Benschopperpoort moeten we even op de brugwachter wachten maar dan wordt de brug ook weer vlug bedient. Voor de kade ligt er wat in het water wat we in de stuurboordschroef krijgen. Het kloenkt tegen de romp aan met een metaalachtige klank. Een fiets of een winkelwagentje waarschijnlijk. Vorig jaar hadden we hier ook al problemen. Toen was het zo ondiep dat we niet konden aanmeren. We varen de kade in IJsselstein nu ook voorbij. Het metaalachtige geluid blijft voorduren. Op een open stuk vaarwater slaan we een stukje achteruit. De voorstuwing van de stuurboordmotor wordt gehinderd. We varen nogmaals een stukje achteruit en het geluid wordt minder en het lijkt er ook op dat de stuurboord schroef niet meer geremd wordt.

De fietsbrug aan het begin van de Doorslag is met geklapte mast net hoog genoeg
De fietsbrug aan het begin van de Doorslag is met geklapte mast net hoog genoeg
Nieuwegein

In Nieuwegein meren we in de Doorslag voor City Plaza. We liggen hier als enige boot aan een mooie nieuwe kade. We kunnen zo vanuit het gangboord met de hond op de kant stappen. Voor het stadhuis is een groot grasveld.
Adri belt met de Stichtse Rijnlanden om te klagen over de situatie in IJsselstein. We vinden dat ze voor het vaarseizoen begint de vaarweg moeten uitdreggen op onregelmatigheden en het water op diepte moeten houden. Wij zijn flink ontstemd. Hij wordt vriendelijk te woord gestaan. ’s Avonds is er op de gevel van het theater De Kom naast het Stadhuis van Nieuwegein een spectaculair lichtspel. De vier verdiepingen van het gebouw worden van boven en van beneden af verlicht in wisselende kleuren. Een fascinerend gezicht.

De Kom, stadstheater en kunstencentrum van Nieuwegein
De Kom, stadstheater en kunstencentrum van Nieuwegein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *