Donderdag 18 Juli 2013
De dag begint zonnig het belooft een mooie dag te worden. We vertrekken om 9.30 uur uit Bredereiche op km. 48. Het is helder weer. De strak blauwe lucht wordt onderbroken door wollige witte wolken. Het waait net voldoende om het aangenaam te maken. Bij km. 54 varen wij de Stolpsee op. Dit grote meer is uitstekend geschikt om te ankeren. Wij varen naar de andere kant waar wij de Havel opvaren. De Havel is hier een stuk breder met aan beide kanten brede stroken waterlelies en flinke rietkragen.

Afbeelding van de ingang van de Havel
Het ruitvormige bord geeft de ingang van de Havel aan komend vanaf het meer

Na 3 kilometer komen wij op de Schwedtsee waar wij een klein hoekje overvaren om vervolgens onder een fraaie voetgangersbrug door te gaan de Baalensee over naar de Sluis van Fürstenberg. Daar zien wij een hele rij boten wachten op een schutting. De sluis is 47,5 x 11 meter en het verval is 1,56 m. Zodra de sluis van de andere kant komt gaan er denk we 12 tot 15 boten in de sluiskom. Wij maken vast aan de wachtsteiger om de volgende schutting af te wachten. Na 1,5 uur kunnen wij uitvaren. Adri is het zat en stelt voor om op de Röblinsee naar een jachthaven te zoeken. Op de kaart staan er drie. Bij één hebben wij voldoende diepgang. Bij Cardinal Boating and Locaboats Holidays is een mooie langssteiger vrij. Wij mogen er blijven liggen maar morgen moeten wij vroeg vertrekken want de huurboten komen dan weer terug. Dit waren wij toch al van plan. Het is 12.45 uur en de temperatuur gaat boven de 30 graden. Na de lunch gaan wij op de fiets naar het centrum van Fürstenberg en bekijken daar de mooi gerestaureerde kerk. Aan de andere zijde van de Schwedtsee ligt het memoriaal van concentratiekamp Ravensbrück. Wij voelen er niet veel voor om er naar toe te gaan maar omdat we nu zo dichtbij zijn willen wij het toch doen.

Afbeelding van een beeldengroep bij 'Memorial Ravensbrück'
Een beeldengroep bij ‘Memorial Ravensbrück’

In de Tweede Wereldoorlog zaten hier 132.000 mensen gevangen, overwegend joodse vrouwen en jonge meisjes. 92.000 mensen, waarvan 800 in het kamp geboren kinderen, werden hier vermoord en verbrand. Hun as werd in de nabijgelegen Schwedtsee gegooid. Na de oorlog heeft het Sovjet-regime het kamp gebruikt als kamp voor hun tegenstanders. Wij zijn beide onder de indruk als wij over het terrein lopen en het crematorium bekijken. De gevangenis en de barakken. Het formaat van het kamp is ontzaglijk. Het is er zo stil dat wij fluisteren met elkaar. Geen voor de hand liggend vakantie-uitje maar toch goed om het eens van dichtbij te zien en een indruk te krijgen hoe het daar was.

afbeelding van het terrein waar de barakken stonden bij Ravensbrück
Het terrein waar de barakken stonden bij ‘Memorial Ravensbrück’

De middag is snel voorbij en om 17.30 uur hang ik de was op en neem een duik naast de boot om wat af te koelen. Vanwege de warmte eten we pas om 20.00 uur.

 

2 antwoorden op “Een indrukwekkend vakantie-uitje”

 1. Hallo Adrie en Adri,

  Hier even een berichtje uit Damwoude, ja het is hier heerlijk weer een lekker windje rond de 20 Gr. Goed om uit te houden , Anneke is nu naar haar werk vandaag word de laatste hand gelegd aan de badkamer dan is die ook klaar
  Morgen gaande naar Reeuwijk want dan hoopt SIA haar 33 e verjaardag te vieren .
  Maandag over 2 weken gaan we naar Frankrijk met de camper en tenten Bart en een vriend gaan gelijk mee en Wilma en Gerda komen later .
  We willen jullie nog een goede verder reis wensen , het ziet er prachtig uit veel mooier dan ik had verwacht , en de verslagen zijn heel mooi en leuk om te lezen,

  Een goede reis en tot horens/ lees

  Anneke en karel

 2. Hallo neef en nicht, we hebben weer kennis genomen van jullie uitgebreid reisverslag en de prachtige foto’s. Elke keer weer leuk om er kennis van te nemen!
  En jullie bootje vaart zo zachtkens (hopen we) verder, we wensen dat jullie nog lang lekker weer toe en geniet van al
  het moois wat zich aandient!
  Goeie zondag! M&N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *