Een miezerig regentje bij ons vertrek uit Haastrecht.
Een miezerig regentje bij ons vertrek uit Haastrecht.

In een miezerig regentje varen wij door de ophaalbrug van Haastrecht naar de Waaiersluis. We schutten omhoog. Bij de Mallegatsluis in Gouda liggen de Henri Dunant en de Mona Lisa. Twee rivier cruisers. Voor de Julianasluis moeten we even wachten. In de grote, nieuwe, kolk schutten we omlaag. De spoorbrug heeft voldoende hoogte net als de Coenecoopbrug in de Gouwe.

De afgelopen week was de hefbrug bij Waddinxveen gestremd voor alle verkeer over land en water. Een werkponton met spudpalen was klem gevaren onder de geheven brug waardoor niemand er meer door kon. De grote containerboten moesten door Alphen a/d Rijn en over de Woudwetering via Leiden naar Rotterdam.

Regendruppels op het dak.
Regendruppels op het dak.

Toen wij langs voeren was het brugdek  helemaal verwijderd en weggevaren voor reparatie. Een pontje vervoerde fietsers en voetgangers tussen beide oevers. Het overige verkeer moest omrijden. Daardoor was het bij de hefbrug van Boskoop extra druk op deze druilerige zaterdag. We moesten wachten tot de brugwachter het aandurfde om het verkeer op te houden en voor ons de brug te heffen. De aangekondigde tien minuten werden drie kwartier. In de wachttijd hebben we geluisterd naar een radio programma op NPO 5 genaamd ‘Open Huis’. Hierin werd om 12.45 uur onze zwager Pieter de Kruijf van ‘Inbeeld Coaching’ geïnterviewd over geweldloze communicatie. Pieter is coach en in zijn dagelijkse praktijk helpt hij mensen met deze vaardigheid hun communicatie te verbeteren.

De hefbrug over de Gouwe bij Waddinxveen zonder het brugdek.
De hefbrug over de Gouwe bij Waddinxveen zonder het brugdek.

De spoorbrug in Alphen aan de Rijn liet eerst de trein passeren en daarna draaide hij voor ons open. De hefbrug is hoog genoeg voor ons om onderdoor te varen. De reis vervolgde zich door Alphen waar wij aan de oever bij de Oudhoornse kerk aanmeerden. Hier blijven wij de zondag over liggen.

Mijn zusje heeft Adri ‘s middags in IJsselstein gebracht om onze auto op te halen. Deze konden we vlak bij de boot parkeren. Daardoor konden wij ‘s avonds gemakkelijk naar een verjaardag en zondags in Reeuwijk op de koffie. De ligplaats in de Oude Rijn bij de Oudhoornse Kerk is gratis en biedt ruimte aan drie tot vier recreatie schepen en zo’n vier beroeps. Gelukkig was het rustig op het water, want het passerende verkeer zorgt voor veel geschommel als je hier ligt aangemeerd. Iets waar ik niet zo goed tegen kan. Zondagmiddag passeerde ons nog een club ‘Grand Banks’ schepen. Je ligt dan nog wel even na te schommelen.

Maandagochtend hingen wij de vlag uit voor de verjaardag van de koning. We hebben de tent en de ramen om de stuurstand plat gelegd. De auto ingeladen met spullen die wij thuis kunnen gebruiken en los gemaakt om de laatste etappe af te leggen. De boot gaat weer even de loods in bij de familie Bulk in Woubrugge. Om half tien lagen wij voor de loods. Daar hebben wij het bijbootje laten zakken en aan de boeg vastgemaakt. De boot, langzaam en voorzichtig, achteruit de loods ingevaren. Toen we vast lagen sloot de deur en werden de pompen in werking gesteld. Even later stond ‘De Bahama’s op haar kiel op de bodem van het dok en het bijbootje lag er aan de boeg naast.  Fred heeft met de hogedrukspuit de onderkant van de boot schoon gespoten. Wij hebben de tent en de ramen weer opgezet. Rond de middag van deze ‘Koningsdag’ waren we klaar en zijn we naar Reeuwijk vertrokken om voorlopig weer in ons huis te bivakkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *