Zaterdag 19 mei 2012
Het viel alles mee met de herrie van het dorpsfeest. De patrijspoortjes aan de walkant hebben wij uit voorzorg dicht gedaan, maar halverwege de nacht was het stil buiten en heb ik ze weer geopend voor de frisse lucht. De volgende ochtend zijn wij om 9.30 uur vertrokken. De slaapboten van de Elfstedenwandelaars kwamen weer teruggevaren naar Leeuwarden. De wandelaars leggen vandaag de laatste etappe af van Dokkum naar Leeuwarden. Deze etappe is 27 km. en daarmee de kortste van de 5 daagse Elfstedentocht. Voorbij Wyns varen wij een aantal Marrekrite aanlegplaatsen voorbij. Deze zien er nieuw en goed onderhouden uit. Bij de eerste brug in de Dokkumer Ee bij Leeuwarden, de Eebrug, betalen wij het bruggengeld voor de 6 bruggen in Leeuwarden. € 6,50 doe ik in het klompje van de brugwachter. De eerste wandelaars lopen ons om 10.30 uur voorbij. Wij mogen hier 6 km. hard varen. Na de Noorderbrug zoeken wij een plekje om aan te meren.  Dit is op de Noorder Stadsgracht bij een park genaamd de Prinsentuin. Om 11.00 uur liggen wij weer vast.

Afbeelding wandelaars Elfstedentocht
De laatste loodjes voor de wandelaars van de Elfstedentocht

Wat een volhouder is die man van mij. Eigenlijk verdient hij ook een (Elfsteden)kruisje.Adri gaat er op uit om de boodschappen te halen. Met rugtas en de tas op wielen gaat hij op pad. Opnieuw ben ik toeschouwer vanaf de boot, want de wandelaars komen allemaal langs. Om 12.45 uur komt er een zwoeger van de andere kant. Een platte rugtas op de rug en een tas op wieltjes achter zich aan sjorrend. Ik ga snel in het gangboord staan om hem juichend in te halen. Maar Adri zijn gezicht staat op onweer. Hij druipt van het zweet en is witheet. “Hou maar op”, zegt hij. “Wat ik niet allemaal heb meegemaakt in die rotstad, en ik heb nog niet eens alles!” Op de iPhone had hij gezocht naar een supermarkt in de buurt van de boot. De briljante smartphone van Apple kwam met een adres van een; de Boer met het url van superdeboer. Vlak bij. Daar was Adri naar toe gelopen. Bij aankomst bleek het een woonadres te zijn van een familie; S. de Boer. Dus opnieuw een zoekopdracht in de intelligente telefoon getikt. Die kwam met een AH, ook niet ver. Dus daar naar toe gelopen. Dit was waarschijnlijk de kleinste AH van het land want de ingrediënten voor de recepten uit de Allerhande die wij dit weekend van plan waren te bereiden hadden zij niet in het assortiment.  Adri had van de tegenslag en de inspanning spontaan een hypo gekregen. Gelukkig was er voldoende hypovoer te koop. Dat was dan nog wat positiefs. Adri kon het niet waarderen. Als een goede kostwinnaar betaamt voelde hij zich verplicht om de rest van de boodschappen op de plank te krijgen. Dus Adri toog opnieuw op pad. Nu voorzien van de fiets, op weg naar de dichtstbijzijnde Jumbo. Tegen 15.00 uur heb ik hem maar gebeld of alles goed was. Hij was onderweg naar de boot. De Jumbo was nog een eind gaans geweest. Hij moest helemaal tot buiten het centrum en onder het spoor door lopen bij het station. Aan boord kon hij er gelukkig weer een beetje om lachen. Vier uur boodschappen doen voor; ‘Ketjapkip met rabarber en Paksoi’ en ‘Lenteminetronesoep’.

De rest van de middag hebben wij besteed aan het verkennen van de binnenstad met zijn vele monumentale panden. Op de terugweg hebben wij bij de automaat het liggeld betaald en een sep-key gekocht voor gebruik van de faciliteiten. Wij zijn van plan om 4 nachten te blijven en betalen daarvoor € 42,- (één nacht gratis). Voor de sep-key betaal je € 2,80. Deze kun je in verschillende havens in Nederland gebruiken en opladen voor gebruik van de elektra, water, de douches en de wasmachines.

Afbeelding van de Grote- of Jacobijnerkerk van Leeuwarden
De Grote- of Jacobijnerkerk van Leeuwarden
Afbeelding Oldenhove
De Oldehove (de scheefste toren van Nederland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *