Donderdag 14 juli

Donkere wolken pakken zich samen boven de gracht. Opnieuw is het regenachtig vanmorgen. Adri heeft een auto gehuurd bij Bo-rent om even heen en weer te gaan naar Groningen. De schotelantenne is gerepareerd en kan worden opgehaald. Om half negen stapt hij op de fiets en gaat hij naar het verhuur bedrijf. Ik hou mij onledig met schijven en foto’s uitzoeken. Het is 13.00 uur als het rode autootje met Adri en antenne naast de boot parkeert. Samen zetten we de antenne weer op het kofferdek en Adri schroeft hem meteen weer vast. Na al deze inspanningen heeft hij zijn kruit voor de hele dag verschoten. Ik ga alleen de stad in om nog wat bezienswaardigheden te bezoeken. Ik loop nog een keer bij de boekhandel naar binnen in de oude Broerenkerk. Gisteren waren we er even doorheen gevlogen. Ik neem nu wat meer tijd om alles even goed te bekijken.

Het interieur van de Grote of St.Michaëlskerk te Zwolle
Het interieur van de Grote of St.Michaëlskerk te Zwolle

Daarna zoek ik de 15e eeuwse Grote of St.Michaëlskerk op. Op het plein voor de kerk staat een groot glazen beeld van de aartsengel Michaël, de beschermheilige van Zwolle. De kerk is imposant van buiten en van binnen. Helaas wordt deze kerk niet meer in gebruikt voor de eredienst. De protestantse gemeente van Zwolle heeft het gebouw ondergebracht in een stichting die het gebouw op een andere manier gebruiken. Als een verlengstuk van de academies in de stad worden er nu lezingen, debatten, exposities en concerten gegeven.

De preekstoel heeft prachtig houtsnijwerk en is zo groot dat je er echt even de tijd voor moet nemen om alles te bekijken. De voet van de preekstoel bestaat uit een rozet van onderbenen met voeten. Alle hoekjes zijn versierd met verschillende kopjes. Elke vierkante centimeter is gedecoreerd. Bovenop het plafond van de preekstoel staat een hoge gesneden kroon.

Het Schnitger-orgel is gigantisch. Zo verschrikkelijk groot en hoog met beelden van engeltjes en muzikanten. Verguld houtsnijwerk voor een menigte orgelpijpen en onder het rugpositief een hele school engeltjes in het plafond, alsof ze het orgel dragen.

De versiering onder het rugpositief van het Schnitger-orgel in de Michaëlskerk te Zwolle
De versiering onder het rugpositief van het Schnitger-orgel in de Michaëlskerk te Zwolle

Onder het orgel kun je een stenen trap opgaan naar de consistorie. Een monumentale kamer met een rijk versierd gestuukt plafond, een vergulde kroonluchter en hoge ramen. De namen van de predikanten sinds de reformatie staan er vermeld op de muur. Achterin de kerk worden tweedehands boeken verkocht voor de restauratie. Voor één euro koop ik het boek; “In de Nederlanden zingt de tijd” van Bertus Aafjes.

De Peperbustoren van de O.L.V. Basiliek is het volgende doel waar ik mij op richt. Vanaf een afstandje is de toren niet te missen maar vlakbij loop je er zo langs door al die smalle straatjes en hoge panden die rond de kerk staan. De toren van 75 meter hoog kun je beklimmen. Dan heb je een fraai uitzicht over de stad maar ik heb de toren van de Nieuwe Kerk in Delft beklommen een aantal jaren geleden en toen besloten om dat niet meer te doen. Deze roomse kerk is rijk versierd. Bij de entree krijg ik een blaadje met uitleg over alle bezienswaardigheden.

Het Maarschalkerweerd-orgel in de O.L.V.Basiliek te Zwolle
Het Maarschalkerweerd-orgel in de O.L.V.Basiliek te Zwolle

De Thomas à Kempis parochie komt hier samen. Deze 15e eeuwse monnik woonde en werkte een groot deel van zijn leven in het Agnesklooster vlak bij Zwolle. Hij scheef het, op de Bijbel na, het meest gelezen boek ter wereld: ‘Over de navolging van Christus’. Verschillende schilderijen over zijn leven hangen in de kerk en een kist met zijn overblijfselen staat er onder een gedenkteken. Nooit geweten dat hij bij Zwolle woonde. Het orgel in deze kerk is weer een Maarschalkerweerd-orgel. Na deze kerk is de middag al weer bijna om en ik keer terug naar de boot met een hele reeks foto’s op het toestel als bewijs van een welbestede middag.

 

Eén reactie op “Een monument in Zwolle”

  1. Wat is nu het meest gelezen boek na de Bijbel: “De navolging van Christus ” of ” de Christenreis” van Bunyan?

    Was pas gezellig bij jullie in Leeuwarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *