Maandag 15 juni 2015
Vanaf vandaag proberen we het nog leuker voor jullie te maken. We plaatsen de route die we hebben gevaren onderaan het verhaal. Als we het niet vergeten op te nemen teninste. Je kunt klikken op de gele lijn om wat meer informatie over afstand en snelheid te tonen. Ook kun je er voor kiezen voor de satelliet weergave. Uiteraard kun je ook in- of uit zoomen. Enfin, veel plezier ermee.

Dan nu het verhaal:
De accu’s stonden vanmorgen op 58 procent, ondanks dat wij een aantal malen de generator hadden laten draaien tijdens het koken. Het werd dus tijd om weer te gaan varen. Tijdens het varen laden de dynamo’s op de motoren de accu’s op. Ik maak ook gelijk gebruik van de overcapaciteit om te stofzuigen.

Adri vaart een rondje op de Kagerplas. We zien de grote loods van ‘Van Lent’ waar mega-jachten worden afgebouwd op een eiland staan. Veel mensen uit de omgeving werken bij deze jachtwerf. De plek is totaal niet praktisch maar ondanks dat floreert het bedrijf.
We varen de ‘Zijl’ op richting ‘Leiden’. De eerste brug kunnen we met geklapte mast passeren. De Spanjaardbrug moet draaien. We gaan na de brug rechtdoor i.p.v. linksaf naar het centrum. We slaan Leiden deze keer over. Vorig jaar zijn we in het najaar nog hier geweest. We zijn van plan om in Leidschendam te overnachten. We varen verder over het Rijn-Schiekanaal. Komen langs de afslag naar Katwijk aan Zee. Na ruim twee uur varen kunnen wij in Leidschendam aanmeren aan een drijvende steiger aan de kade voor de sluis. We mogen hier 3 x 24 uur gratis liggen. De stroomvoorziening is helaas buiten gebruik.

Afgemeerd aan de kade voor de sluis van Leidschendam
Afgemeerd aan de kade voor de sluis van Leidschendam

Voor het varen was Adri nog even in de motorruimte geweest. Hij had de vetpotten nog even aangevuld en rook flink naar de smeerolie. Zijn kleren vertoonde ook een aantal vetvlekken en is was een beetje aan het mopperen dat hij voortaan zijn werkkleding maar aan moest trekken als hij de motorruimte inging. Bij het aanmeren constateerde ik een donkere plek in de hoek van het gangboord. Wat vreemd. Bij nadere inspectie bleek het een soort olie te zijn. Waar kwam dat vandaan. Het kwam bij de stuurstand vandaan en was door het afwatergaatje langs de wang naar beneden gedropen. Midden op de stuurstand staat een vloeistofkompas. Hier zat een grote luchtbel in. De olie lekte langzaam uit het kompas en ging via het dak en langs de wang naar het gangboord. Het kompas los gemaakt en in een plastic zak gedaan. Gebeld met ‘Datema’. Zij vertelden dat dit een veelvoorkomend probleem is bij veroudering van het kompas. De vloeistof wordt door een membraan afgesloten. De membraan verdroogt en gaat scheuren. Daardoor wordt de lekkage veroorzaakt. We kunnen het in Rotterdam wegbrengen ter reparatie. Het wordt dan opgestuurd naar Delfzijl. Voor € 140,- wordt het weer gemaakt.
De vetvlek in het teak behandelen we met tapijtreiniger. We spuiten het schuim op de vlek en laten het drogen. Met keuken papier neem ik het vette schuim af en herhaal de behandeling. Daarna spoel ik af met heet water en er is niets meer van te zien. Gelukkig.

De achtkantige Dorpskerk van Leidschendam
De achtkantige Dorpskerk van Leidschendam

We vullen de voorraad boodschappen weer aan voor de komende dagen bij de supermarkt die vlak bij de sluis is te vinden. Langs de sluis bevinden zich verschillende terrasjes waar lekkere ijsjes worden geserveerd. Na onze rondwandeling door het dorp belanden we er en genieten nog even van de zon en het lekkers.

Een beeldengroep naast de sluis van Leidschendam
Een beeldengroep naast de sluis van Leidschendam

Eén reactie op “Een vlekje wegwerken in Leidschendam”

  1. Hallo adrie en Adri ,

    Wij denken dater aan camper nog wel wat mee is , maar een boot heeft ook nog wel eens wat zo wij lezen , veel plezier en we hopen julliete volgen
    Wij hopen 29 juni tevertrekken ,
    Een groet uit Friesland
    Karel en Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *