Boekenmarkt in de Hervormde Kerk van Haastrecht

Zaterdag 16 april 2016

Het is vandaag bewolkt, koud en guur. Ideaal om een museum te bezoeken. Dat hopen we dan ook te gaan doen in Haastrecht. We draaien eerst nog een beetje stroom met de generator om de accu’s wat te vullen. Het stukje varen van Oudewater naar Haastrecht is te kort om met de motor de accu’s voldoende op te laden. Ik gebruik de overstroom om overal nog even te stofzuigen zodat het netjes is voor het weekend. Vlak na tienen gooien wij los van de kade in Oudewater. Bij de Basculebrug wordt er weer gehengeld met het klompje voor het vaste tarief van € 4,50 voor de bediening van de twee bruggen in Oudewater. Ik geef aan de brugwachter door dat wij drie doden lammetjes hebben gezien in de Hollandse IJssel. Hij bedankte ons voor het doorgeven. Na drie kwartier varen zijn we bij de fietsbrug in Hekendorp. Die sluit precies bij ons naderen voor een fietser die op de knop heeft gedrukt. Nadat de fietser is overgestoken gaat de brug toch weer redelijk snel open. In Hekendorp zien wij in een achtertuin onverwachts nog een bekende van ons. We hebben nauwelijks te tijd ons hand op te steken of we zijn alweer voorbij. Niet dat we hard gaan maar ook met 4 km/per uur ben je zo voorbij een achtertuin van 5 meter breed. Tussen Hekendorp en Haastrecht kunnen we het Klooster met de bijbehorende kerk goed zien omdat de meeste bomen nog kaal zijn. Vlak naast het klooster worden nieuwe huizen gebouwd. De ophaalbrug van Haastrecht laat ons lang wachten. De brug wordt op afstand bediend en camera’s houden al het verkeer in de gaten. Met het uiteinde van de pikhaak druk ik op de signaalknop op het remwerk van de brug en dan springt het licht op groen. We meren aan stuurboord wal op de scheiding tussen kade en graskant. Voor we gaan lunchen pleeg ik nog een paar telefoontjes en nodig vrienden uit voor de zondagavond.
Vanmiddag gaan we het museum ‘Bisdom van Vliet’ bezoeken. Daar zijn we de afgelopen vijftig jaar niet aan toegekomen ondanks dat het dicht in de buurt was van waar wij woonden. In 1923 is Paulina Bisdom van Vliet overleden. In haar testament heeft zij laten bepalen dat het huis waar zij in woonde moest blijven zoals het was en worden opengesteld voor bezichtiging. De familie was rijk geworden door de handel van de VOC. Verschillende voorvaderen van Paulina hadden belangrijke bestuurlijke functies gehad. Haar vader en haar echtgenoot waren burgemeester van de stad Haastrecht geweest. Zelf is ze 41 jaar weduwe geweest zonder kinderen. Een tijd waarin zij haar rijkdom inzette om goed te doen voor haar omgeving.

Boekenmarkt in de Hervormde Kerk van Haastrecht
Boekenmarkt in de Hervormde Kerk van Haastrecht

Op weg naar het museum zagen wij dat er wat te doen was bij de Hervormde Kerk van Haastrecht. Een rommelmarkt in en om de kerk voor de restauratie. De kerkzaal was gevuld met tafels vol oude boeken. We zijn er even door gelopen om de binnenkant van de kerk te zien. Een oude bekende sluipwijker werkte mee om de boeken aan de man te brengen. De geur van oliebollen hing nog boven de boeken. Op mijn vraag of ze hier de volgende dag kerk zouden houden werd er geantwoord dat ze de volgende dag samen met de geref. Kerk dienst zouden houden.
We vervolgden onze weg naar het museum waar wij moesten aanbellen om toegelaten te worden. De beheerder vroeg of wij zelfstandig het museum wilde bekijken of ons wilde aansluiten bij een rondleiding die hij zojuist met een ander stel was gestart. Dat werd de rondleiding natuurlijk en omdat het nationale museumdag was hoefden wij niet te betalen.

Een servies gemaakt van kruidnagels
Een servies gemaakt van kruidnagels

Het museum is geen museum zoals wij dat kennen maar een woonhuis van een exorbitant rijke familie. Een verzameling kostbaarheden van ruim driehonderd jaar. Vitrinekasten vol met chinees, japans en delfts porselein. Honderden porseleinen borden aan de wand. Prachtige meubelen met inlegwerk en zeldzame klokken. Kasten met oude boeken en in een lade een briefje van mevrouw dat de inhoud van de la ongewijzigd moest blijven na haar overlijden. In een gastenkamer zijn een aantal kledingstukken opgesteld in een grote vitrine.

Een verjaardagscadeau van het personeel voor haar 80 ste verjaardag
Een verjaardagscadeau van het personeel voor haar 80 ste verjaardag.

Wij hoorden dat het park tegenover het huis vroeger de ‘overtuin’ was en bij het huis hoorden. De stichting is nu bezig om het beheer van het park over te nemen van de gemeente van Haastrecht om de ‘overtuin’ weer in oude staat te verstellen. In 2023 wordt het tweede deel van de nalatenschap van ‘Bisdom van Vliet’ bij de notaris geopend. Iedereen is razend nieuwsgierig wat dit tweede deel van de nalatenschap zal brengen.
Op weg, terug naar de boot lopen mij de koude rillingen over het lijf. Ik begin ziek te worden. Met een kop hete thee met honing en een aspirine gaat het weer een beetje en ’s avonds gaan wij bij restaurant ‘De IJsselborgh’ een hapje eten. Het eten van Henk is altijd lekker maar het duurt me nu allemaal wel een beetje lang allemaal. Bij thuiskomst duik is vroeg in bed.

Zondag 17 april 2016
Na een lange nacht voel ik mij nog niet helemaal fit zondag. We blijven de hele dag aan boord. De visite voor zondagavond bellen we af. Ik slaap de hele middag. We eten brood.

Eén reactie op “Een weekend in Haastrecht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *