Het schilderij 'Des stiers wreedheid' in het Zaans Museum

Zondag 09 juni 2019

Bullekerk, Zaandam

Algelopen winter heb ik in de Oudheidskamer van Reeuwijk een lezing gehoord over het Slagersvak door de tijden heen. De man die de presentatie gaf toonde dia’s van allerlei attributen kunstwerken die verhaalde over het slagersvak. Het was een interessante lezing. Toen heb ik voor het eerst gehoord over de Bullekerk in Zaandam en de legende die deze kerk zijn illustere naam heeft gegeven.
Het gebeurde op 29 augustus 1647 in een weiland bij de Hogendijk in Zaandam, ten tijde van de bouw van de kerk die duurde van 1638 tot 1692. Een heelmeester uit Zaandam doet verslag dat Jacob Egh, een boer, op de horens was genomen door een losgebroken stier. Zijn hoogzwangere vrouw probeerde haar man te ontzetten maar ook zij werd op de horens genomen, en wel dusdanig dat haar buik werd opengereten door een van de hoorns en zij door deze ongewilde keizersnede ter plekke beviel van een zoon.
Zowel het kind als de ouders zijn in de Bullekerk begraven. Het zorgde voor een toeloop van zo’n 800 mensen bij de begrafenis. In de kerk hangt nu een schilderij dat aan dit drama herinnert. De kerk staat vlak bij de Zaan en heet officieel de Westzijderkerk en is ruim vierhonderd jaar gebruikt voor de protestantse eredienst. Ik was er vanmorgen graag heen gegaan maar ik lees op de website van de kerkelijke gemeente dat zij de kerk vorige maand hebben afgestoten. De diensten vinden nu alleen plaats in de Noorderkerk.

De Westzijderkerk wordt ook wel de Bullekerk genoemd
De Westzijderkerk wordt ook wel de Bullekerk genoemd
In de vitrine van het Zaansmuseum staat een bekertje van de hoorn van de stier
In de vitrine van het Zaansmuseum staat een bekertje van de hoorn van de stier
Noorderkerk

Het is een half uur lopen naar de Noorderkerk. De kerk is van veel jonger datum dan de Bullekerk en staat aan een autoweg met aan de andere kant van de weg een groot park. Dominee Sjaak Visser gaat voor vandaag. Het is de eigen predikant van de Hervormde gemeente van Zaandam. De kerk zit goed gevuld en ik ga naast een echtpaar zitten waar ik nog een praatje mee heb. We maken in de dienst gebruik van een liturgie die ook door twee beamers op de muur wordt geprojecteerd. We zingen veel uit het Liedboek voor de kerken en een aantal Taizee liederen. De dominee vindt het fijn om te zingen maar de liederen die hij heeft uitgekozen zijn niet zo bekend bij de gemeenteleden. Voor de kinderen heeft hij een aantal mondharmonica’s meegenomen om uit te leggen wat de werking van de Pinkstergeest is in ons leven. Als de mondharmonica niet aangeblazen wordt gebeurt er niets. Zo moeten ook wij worden ingeblazen met de Heilige Geest. Een mooi voorbeeld wat voor veel rumoer zorgde. In de kindernevendienst mochten de kinderen een toeter maken die ze met veel élan demonstreerden na afloop.

Een paar jaar geleden heeft deze gemeente een groep vluchtelingen opgenomen. In het park tegenover de kerk stond een tentenkamp van de ‘Van Dam tot Dam hardloopwedstrijd’ die hier jaarlijks wordt georganiseerd. Toen er zo’n grote toestroom van vluchtelingen was in Nederland en deze mensen van hot naar her werden getransporteerd heeft deze gemeente aangeboden om het tentenkamp wat was blijven staan van de hardloopwedstrijd ter beschikking te stellen voor een grote groep vluchtelingen. Elke dag was de kerk twee uur open voor een kopje koffie, een gesprekje of taalles. Meer dan vijfhonderd mensen hebben zich vrijwillig ingezet om deze mensen op te vangen. Ik las erover in het boek: Van Migrant tot Naaste, van René de Reuver en Dorottya Nagy.

Visite

Buurman Jan van de motorkruiser Liberty zit bij Adri aan boord als ik thuiskom. We drinken gezellig met elkaar koffie terwijl we elkaar wat leren kennen. Jan is sluismeester en brugwachter geweest in Amsterdam voor hij met pensioen ging. Hij ligt nu drie en een half jaar in Zaandam en woont op zijn bootje hier in de haven. Zijn dochter woont in Zaandam en doet voor hem de was. Zijn zoon in Almere ziet hij wat minder. Het is vandaag een zonnige dag met blauwe luchten en weinig wind.

Belijdenisdienst thuisgemeente Montfoort

‘s Middags loggen we in op de belijdenisdienst die in onze thuisgemeente Montfoort wordt gehouden. Drie jonge mensen leggen belijdenis af van hun geloof en voegen zich in de gelederen van de Hervormde Gemeente van Montfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *