Donderdag 08 juni.
We kunnen om negen uur een brugopening krijgen en varen de Zwolsevaart op richting Marknesse. We vinden beiden dat dit tweede dorp in de Noord-Oostpolder er wat leuker uitziet. We moeten hier schutten. We hadden geen week later moeten komen want dan was deze sluis gestremd geweest vanwege werkzaamheden. Aan beide kanten van de sluis wordt er met een drilhamer beton gesloopt. Het duurt bijna een half uur voor wij de sluis in kunnen varen. De sluismuur is van damwand. Onze lange stootwillen kunnen daardoor in de wand vallen. We schutten hier 1,2 meter omhoog. De sluis wordt op afstand bediend en het water komt met veel kracht de sluis in. We worden door het instromende water tegen de wand aan geduwd en een bolfender komt klem te zitten tussen de sluismuur en de boot. Gelukkig is het snel klaar en kunnen we zonder schade uitvaren. Het is nu nog een stukje tussen het akkerland door. Aan stuurboord zien we de afslag naar Ens waar we vorig jaar nog hebben gelegen tussen de bloembollenvelden. We komen langs het Voorsterbos en de afslag naar Kraggenburg. Bij de Voorstersluis melden wij ons telefonisch voor een bediening. De sluis lag klaar voor de bovenkant en moet eerst op niveau gebracht worden waardoor we ook hier weer bijna een half uur moeten wachten voor we in kunnen varen. We gaan hier 4,3 meter omhoog en achterin de sluis ligt een brug. We moeten voor de brug vastmaken want anders worden we er onder geplet. We hebben nog een bootje voor ons in de sluis. Het past allemaal goed en even later varen wij het Kadoelerwater op. We zijn mooi voor de lunchpauze bij de Kadoelerbrug en kunnen het Zwarte Water op. Op dit open water merken we meer van de wind.

De kabelpont bij Genemuiden
De kabelpont bij Genemuiden

De kabelpont voor Genemuiden kruist onze vaarweg en we zien weer beroepsschepen varen. Bij Zwartsluis gaan wij onder de vernieuwde Meppelerbrug door. Achter de brug ligt een dubbele keersluis die bij hoog water als sluis gebruikt kan worden.

Vrachtschip de Cathalijn komt door de vernieuwde brug met keersluis in het Meppelerdiep
Vrachtschip de Cathalijn komt door de vernieuwde brug met keersluis in het Meppelerdiep

Als we vlak bij Meppel zijn bel ik de havenmeester op om te vragen waar wij het beste kunnen gaan liggen. In de grachten van de binnenstad achter de sluis zijn alle ligplaatsen gereserveerd vanwege het grachtenfestival van Meppel. We kunnen misschien in een box aan de buitenkant liggen. We gaan kijken maar de vingerpier waar we op moeten stappen om van de boot af te komen is maar een meter of 6 lang en is erg smal. Dat wordt niets voor het komende weekend.

Aangemeerd in de Buitenhaven van Meppel
Aangemeerd in de Buitenhaven van Meppel

We kunnen ook in de Buitenhaven gaan liggen. We moeten dan door de kleine Kaapbrug. Daar is nog voldoende plaats aan de kade waar we ook aan de stroom kunnen. De buurman helpt ons met aanmeren en de havenmeester is er ook op de fiets. We kunnen hier beter aan de wal komen met de hond. We rekenen meteen af met de havenmeester. Als we hier voor drie nachten betalen mogen we een hele week blijven voor € 45,-, inclusief stroom. Dat is nog eens voordelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *