Maandag 29 mei 2017
De watertank lust wel weer een slokje. Voor we vertrekken uit Hoorn gaan we bij het tappunt de watertank vullen. Hans en Pauline komen ons nog even gedag zeggen. Na een klein uurtje is de tank vol en vertrekken wij uit Hoorn. De windkracht is 3 tot 4 Beaufort. Het grootste deel van de tocht naar Enkhuizen varen wij tegen wind of scherp aan de wind. We stampen tegen de golven op en ik doe alle patrijspoorten dicht en zet alle losse dingen vast. Vlak onder Enkhuizen moeten wij de koers een stukje verleggen om in de geul te gaan varen. Dit betekent dat wij een stukje dwars op de wind moeten varen. De boot gaat weer vervelend rollen. Ik voel mij misselijk en onze hond voelt zich ook niet ‘happy’. Ze kruipt weg onder de stuurstoel van de schipper. In de geul kunnen we in de lij van een beroepsschip meevaren. Dat vaart wat comfortabeler. Het beroepsschip vaart voor ons uit naar de Krabbegatsluis voor de ‘sport’ bij Enkhuizen. In de luwte van de dijk is het water een stuk rustiger. Het schutten gaat snel want er is bijna geen niveauverschil tussen het Markermeer en het IJsselmeer. We varen naar de buitenhaven van Enkhuizen. We zien dat er aan de buitenkant nog een plekje voor ons vrij is. We moeten vastmaken aan grote palen voor de kade. Daardoor liggen we een kleine meter vanaf de kade. Dat is een vrij grote stap om aan de wal te komen. We bekijken de situatie even nauwkeurig en halen de loopplank van het kofferdek om die uit te leggen vanaf het achterdek naar de kade. Na een paar keer oefenen komt onze hond ook zelfstandig aan land.

De Drommedaris naast de sluis met de toren van de Zuiderkerk op de achtergrond
De Drommedaris naast de sluis met de toren van de Zuiderkerk op de achtergrond

Aan de overkant liggen bekenden van ons uit Woubrugge. Leny en Oets met ‘De Gouden Leeuw’ zijn met hun Pacific ook in Enkhuizen.
In Enkhuizen liggen veel zeilcharters en aan de overkant van de kade waar wij liggen vertrekt de museumboot naar het Zuiderzee Museum. Vanaf de boot zien wij het station van Enkhuizen.
’s Middags ga ik boodschappen halen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Ik loop daarvoor door het Snouck van Loosenpark. Dit park is een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland. Geboren uit een particulier initiatief en bekostigd uit de nalatenschap van mevrouw Snouck van Loosen. Het park bestaat uit 50 arbeiderswoningen en 1 beheerderswoning.

De beheerderswoning aan de rand van het Snouck van Loosenpark
De beheerderswoning aan de rand van het Snouck van Loosenpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *