
Dinsdag 2 juli
Fietstocht door de polder
Om wat meer van de omgeving te zien stap ik vanmorgen op de fiets om wat van de omliggende dorpen te gaan bekijken. Vanaf Kolhorn fiets ik in noordelijke richting tussen het bouwland door. Waar vroeger het water van de Zuiderzee was strekt nu het akkerland zich uit. Lange rechte wegen doorsnijden het gebied. Ik zie de akkers afwisselend begroeid met aardappelen, rode en witte kolen, suikerbieten, uien en verschillende soorten graan. Aan het einde van de lange weg richting het noorden ligt het plaatsje Nieuwesluis waar we langs gevaren zijn. Het bestaat uit een doodlopende weg op een dijkje met een camping en een jachthaven.

Ik fiets van daar naar het westen en kom in het plaatsje Wieringerwaard. Dit dorp bestaat uit een lint bebouwing van fraaie boerderijen. Het hoort bij de gemeente Hollandse Kroon. Op een kruising van wegen is een kleine kern ontstaan met wat woonwijken en een wit kerkje. Het dorp heeft nog een molen en een oude watertoren. Het polderhuis uit 1642 is een van de bezienswaardigheden. In een stalletje langs de weg wordt groenten en fruit aangeboden. Ik koop twee zakjes peulen. Bij een andere boerderij worden eieren aangeboden. Die kan ik ook wel gebruiken maar ik kan geen geld wisselen. De producten en het geld worden hier regelmatig weggeroofd hoor ik. Dan is de lol van het langs de weg verkopen snel over. Jammer want ik vind het juist zo leuk die verschillende stalletjes.

Na Wieringerwaard kom ik in het plaatsje Oudesluis. Dit dorp hoort tegenwoordig bij de gemeente Schagen. Het is ontstaan kort na de inpoldering van de Zijpe. Het lag aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. Oudesluis was een aanlegplaats voor VOC-schepen die via het Marsdiep het zeegat kozen en was tevens thuishaven voor een vissersvloot. Ik zoek de oude gerestaureerde sluis op in het dorp. In het jaar 1631 was deze stenen sluis een van de grootste sluizen van Europa. Toen in 1845 de Anna Paulownapolder werd aangelegd raakte Ouwesluis afgesneden van zee.

Vanaf Ouwesluis fiets ik in zuidelijke richting tot aan de Westfriese Omringdijk. Vanaf de dijk heb je een fraai uitzicht over de wijde omgeving. Ik volg de dijk tot aan Kolhorn.
Westfriese Omringdijk
De Omringdijk is een 126 km lange dijk, ontstaan in de 13e eeuw door de koppeling van verschillende korte dijken in de regio West-Friesland. De dijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en opnieuw Enkhuizen. Ook het dorpje Kolhorn ligt aan deze hoge voormalige zeewering. Sinds de komst van de afsluitdijk heeft de dijk zijn functie verloren maar de omringdijk wordt nog altijd onderhouden als een zeeweringsdijkstelsel.

KH44
Voor de drooglegging van de Wieringermeer en de aanleg van de Afsluikdijk lag Kolhorn direct aan de Zuiderzee. De vissersvloot van Kolhorn bestond voor het grootste deel uit Staverse Jollen. De Stichting Varend Erfgoed Kolhorn heeft na een lange zoektocht de in 1899 gebouwde IJzeren geklonken Stavorensche Bomboot teruggevonden en aangekocht. De Stichting wil het schip voor Kolhorn behouden en haar zoveel mogelijk in de oorspornkelijke staat terug brengen. De KH44 heeft op ansjovis gevist in de Zuiderzee. De boot is nu beschikbaar voor vaartochtjes met een klein gezelschap.
