Woensdag 31 Juli 2013 
De haven is nog in rust als wij in alle vroegte vertrekken. Wij willen als eerste bij de eerstvolgende sluis zijn om lange wachttijden te voorkomen. De sluis draait vanaf 8.00 uur. Wij moeten nog over de Zotzensee, een stuk Müritz-Havel-Wasserstrasse en de Vitzsee maar zijn dan als eerste bij de sluis van Diemitz. Deze sluis wordt bediend en we schutten nu 1,4 meter naar beneden. Over de Labussee komen wij bij sluis Canow. Hier kunnen wij ook redelijk snel invaren en gaan met nog een aantal boten 1,3 meter naar beneden. Daarna de Canowersee en de Kleiner en de Grosser Pälitzsee. Als wij de sluis van Strasen aanvaren zien wij al een aantal boten liggen dobberen voor de invaart. Wij nemen gas terug want hier zullen wij achteraan moeten sluiten. Prompt worden wij nog voorbij gevaren door twee huurboten. Ze nemen heel asociaal hun plaats in voor ons in de wachtrij. De sluis van Strasen is maar 41,5 meter lang bij een breedte van 5,1 meter. Voor de palenrij in het kanaal waar ongeveer 20 boten aanliggen liggen nog een 15 boten te draaien. Per schutting kunnen er gemiddeld 4 boten mee.

Afbeelding van de wachtrij voor de sluis van Strasen
File voor de sluis van Strasen

De twee huurboten die voorgedrongen zijn ploeteren voor ons uit naar de palen. Een derde bootje die wij niet in de gaten hadden gehouden dringt zich tussen ons en de twee huurboten. Dat levert ze het protest op van alle boten die achter ons liggen te wachten. Als we aan de palenrij liggen te wachten gaat een Duitser achter ons verhaal halen en wij worden voor gelaten door de voordringer. De twee huurboten gaan ons voor in de sluis en met onze 15 meter passen wij er niet meer bij. We wachten dus een volgende schutting af als eerste in de rij en opnieuw deze reis komt er een beroeps aanvaren die wij voor moeten laten gaan. Een hobby tuinder komt ons tomaten en komkommers en augurken verkopen. Voor € 4,50 hebben wij een komkommer, een augurk en een kilo tomaten van eigen kweek. De tuinder heeft een mooie opbrengst voor zijn moeite. Het is al aan het einde van de middag als wij eindelijk heel voorzichtig de smalle sluis uitvaren. We varen naar Priepert waar nog een box vrij is. Met behulp van de havenmeester parkeren wij de boot achteruit in de box. De steiger heeft niet zo veel mogelijkheid om de boot goed vast te leggen en wij steken ook nog een meter of 6 voorbij de drijvende vingerpier, die ook nog eens heel wankel is. Ik ga opnieuw meteen Tess uitlaten. De jachthaven is redelijk verzorgd. Aan de buitenzijde liggen de grotere boten aan drijvende steigers en naar de wal zijn de kleinere plaatsen voor boten met minder diepgang. We treffen er nog een oudere meneer uit Leeuwarden die samen met zijn hond in een open motorbootje een tocht maakt door het merengebied. Hij is met de boot op een trailer naar Neustrelitz gereden en vandaar uit gaan varen. ‘s Nachts slaapt hij samen met zijn hondje in zijn bootje onder een dekzeil en eten doet hij in hotels en restaurants. Primitief maar met deze weersomstandigheden heel goed te doen. ‘s Avonds lopen wij nog even door Priepert. Een piep klein dorpje tussen het water en de natuurgebieden.

Afbeelding van de vakwerkkerk van Priepert
De vakwerkkerk van Priepert

Het kleine vakwerkkerkje wordt door de dorpsgemeenschap gerestaureerd. De Kerkhofmuur om de kerk is afgerond en de klokkestoel naast de kerk ziet er ook al redelijk uit. De kerk zelf heeft nog wel wat renovatie nodig. We kunnen er gewoon binnen lopen alles is toegankelijk. Op de lage galerij staat een driemanualig harmonium (7,5 spel) met historische waarde maar met de behoefte van een renovatie. Op de galerij staan tafels vol met oude boeken die voor € 2,- per stuk worden verkocht om de renovatie van het harmonium te kunnen bekostigen. Mooi dat een dorpsgemeenschap zoiets oppakt en zich daar gezamenlijk voor in wil zetten.

Afbeelding van het interieur van de vakwerkkerk in Priepert
Het interieur van de vakwerkkerk in Priepert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *