Donderdag 04 Juli 2013
Wij vertrekken na een goede nachtrust om tien voor negen vanaf de kade bij Parey. Op dit stukje Elbe-Havelkanaal zijn veel ‘baustelle’. Gelukkig is er niet veel verkeer. Wij passeren deze werkzaamheden met een lage snelheid om zo min mogelijk golfslag te veroorzaken. Het plaatsje Genthin heeft een jachthaven voor tien schepen. Redelijk nieuw maar voor ons veel te klein. De brug vlak na de jachthaven moet hoog genoeg zijn volgens de kaart. Bij aanvaren twijfelen wij echter aan de juistheid van onze gegevens. Adri vaart heel langzaam naar de brug en inderdaad hij is niet hoog genoeg. Snel het mastje naar voren geklapt en wij kunnen er zonder moeite onderdoor. Bij sluis ‘Wusterwitz’ kunnen wij achter de beroeps aanvaren de sluis in. Ook hier gaan wij 4 meter omlaag. Bij het uitvaren kunnen wij opnieuw maar net onder de brug door. Later hoorden wij dat het water 50 cm. boven het normale peil staat. Het Elbe-Havelkanaal gaat hier over in de Wendsee en de Plauer See. Bij kilometer 382 verandert het in de Untere Havel-wasserstrasse. Wij varen echter vanaf de Plauer See de ‘Branderburger Niederhavel’ op. Dit riviertje leidt ons door een natuurgebied rechtstreeks naar Brandenburg waar wij een paar dagen hopen te blijven. Op het water komen wij verschillende ‘Bunbo’s’ tegen, dit staat voor ‘bungaloboten’.

Afbeelding van een varende bungalo op de Brandenburger Niederhavel
Een BunBo, varende bungalow, op de Brandenburger Niederhavel.

De beperkte aanlegplaatsen in Brandenburg zijn al bezet als wij om 13.45 uur binnenvaren. Bij een aanlegsteiger van ‘huisbootjes’ zien wij nog een plekje vlak achter de brug. Het is voor een terras bij ‘Fonte club’. Bij navraag mogen wij er één nacht liggen dus opgelucht meren wij met wat moeite aan deze steiger. ‘s Middags gaan wij de stad bekijken. Het oude centrum bestaat uit drie delen; een oude stad een nieuwe stad en het Dom eiland. In de oude stad bekijken we het oude raadhuis, de Katrarinen-und Gotthardkirche en een grote antiekzaak. Op het eiland hebben wij nog 10 minuten de tijd voor dat de Dom St. Peter und Paul sluit. Door de nieuwe stad lopen wij langs grote winkels terug naar de boot.

Afbeelding van een toegangspoort van het Raadhuis in Brandenburg
De achterdeur van het Raadhuis van Brandenburg

Inmiddels is het etenstijd en wij besluiten op het terras voor de boot wat te eten. Daar horen wij dat er geen liggeld wordt geheven omdat er verder ook geen faciliteiten zijn. Het wordt echter steeds drukker op het terras voor de boot. Deze club wordt druk bezocht door jongeren. Wij blijven op tot 1.30 uur om alles een beetje in de gaten te houden. Dan gaat Adri met Tess over het drukke terras tussen al die mensen door haar uitlaten. Wij sluiten de boel af en gaan slapen. Om 4.30 uur werd het terras opgeruimd en waren de laatste gasten naar huis gegaan. Dit hadden wij dus niet verwacht voor een donderdagavond. We begrijpen ook dat het maar voor één nacht wordt toegestaan. Niemand wil hier natuurlijk langer liggen, al krijg je geld toe.

Afbeelding van een boot voor Club Fonte
‘De Bahama’s aangemeerd voor het terras van Club Fonte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *