De haven van Franeker

Woensdag 28 juni 2017
Vannacht hebben we al een paar buien gehad. Vanmorgen is alles nog nat als ik de hond uitlaat. We vertrekken om negen uur. We hebben namelijk een afspraak om elf uur in Leeuwarden. De JSF Yachtservice, die in Meppel aan boord is geweest voor de lekkende verwarmingsketel heeft de ketel niet goed afgesteld. Als de ketel aanslaat om het tapwater te verwarmen maakt hij een hoop herrie.
We kunnen langskomen op de werf. Het gaat sneller al ingeschat. Om even half elf liggen we voor de invaart naar het bedrijf. Het haventje ligt echter nog vol maar één boot maakt ruimte voor ons door te vertrekken. We leggen vast en monteur Gerrit duikt in de warme motorruimte om de CV-ketel beter af te stellen. Dat heeft hij snel voor elkaar. We proberen het systeem te ontluchten. Gerrit stelt voor om bij een volgende exercitie automatische ontluchters te laten plaatsen. Nu is twee dagen geleden de ventilator van de motorruimte overleden. Deze ventilator zuigt de warme lucht uit de motorruimte als de motoren uitgezet zijn. We weten echter zelf niet waar dat ding precies zit. Samen ontdekken we dat de ventilator achter het expansievat van de verwarming zit, achter de bank. Daar komt zelfs Gerrit die klein en tenger is niet bij. Voorlopig zullen wij de motorruimte maar ventileren door de deur een poosje open te zetten na het varen. Om twaalf uur kunnen we alweer vertrekken. De reparatie is service van de zaak. We hoeven niets extra te betalen boven op onze rekening van Meppel.

De haven van Franeker
De haven van Franeker

We besluiten om verder Leeuwarden voorbij te varen en direct door te gaan naar Franeker. Over het Van Harinxmakanaal is dat nog een kleine twee uur varen. De nieuwe brug bij Franeker draait om 14.05 uur zoals aangegeven op het bord voor de brug. We meren aan bij de Zuiderkade aan de rand van de binnenstad. We kunnen hier de stroomkabel weer inpluggen. We rekenen € 33,- af voor twee overnachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *