Het beroemde Maarschalkerweerd-Orgel in de Sint Martinus Kerk te Sneek

Zaterdag 18 juni
De boot is schoon, de wassen zijn gedaan en de boodschappen zijn aan boord. Adri spaart zijn krachten om vanmiddag lekker los te kunnen gaan op het orgel in de kerk. Ik ga alleen naar het ‘Fries Scheepsvaart museum’ hier vlakbij. Het is gevestigd in een aantal oude panden die aan elkaar geschakeld zijn in één bouwblok. Het is half elf als ik de ingang gevonden heb. Ik ben de eerste bezoeker die binnenstapt. Met Adri heb ik afgesproken dat ik uiterlijk om half één weer terug ben voor de lunch om daarna naar de kerk te gaan voor het orgelspelen. Dat geeft mij twee uur de tijd om de 31 zalen te bekijken. Dat wordt dus keuzes maken. Op de begane grond gaat het vooral over de scheepsvaart en alles wat daarmee te maken heeft. Heel veel scheepsmodellen, versieringen en schilderijen. In de expositieruimte een verzameling hedendaagse schilderijen met een maritiem karakter van verschillende kunstenaars. Heel erg interessant allemaal. Om twaalf uur heb ik de begane grond gehad en drink ik even een bakkie koffie. In de museumwinkel worden allerlei maritieme boeken te koop aangeboden wat mijn aandacht nog even gevangen houd. Ik heb nog een kwartier voor de 1ste en de 2de verdieping. Een stijlkamer, skûtsjesilen, ijszeilen, schaatsen, zilver en middeleeuwen in vogelvlucht. Om half één stap ik weer aan boord.
“jij hebt het leuk gehad, anders had je het niet tot de laatste minuut gerekt daar”. Inderdaad het was een heel leuk museum waar je heel goed een regenachtige dag kunt doorbrengen. Afwisselend en goed gepresenteerd.

Een model van de Lemsteraak 'De Groene Draak' in het Fries Scheepsvaart Museum te Sneek
Een model van de Lemsteraak ‘De Groene Draak’ in het Fries Scheepsvaart Museum te Sneek

Om half twee belden we aan bij de pastorie. De pastoor bracht ons via de pastorie de kerk in en ging ons voor de wenteltrap op naar de orgelgalerij. Meneer pastoor schoof op de orgelbank en vertelde Adri hoe de registratie en bediening van het orgel werkte. “Je moet het maar gewoon proberen”; en weg was hij weer. We hoefden ons niet af te melden. De kerk was open voor publiek en de pastoor zou om half zes afsluiten. Adri mocht zijn gang gaan. Nou…. Dat hebben ze geweten daar in Sneek. Het eerste half uur verschillende registraties uitgeprobeerd. Toen kwam de muziek op de lessenaar. Ja en dat is geen ‘Worp’ of ‘Joh.de Heer’. Adri houdt van een beetje spektakel. Het stof moet goed uit de pijpen worden geblazen. De orgelklanken rolden de kerk in dat het donderde. Sorry, ik weet het niet anders te schrijven. Ik heb een video opname gemaakt met mijn mobiel en leunde tegen de orgelkast aan voor een stabiel beeld maar de kast trilde zo dat ik maar een beetje afstand heb genomen. “Alle roem is uitgesloten” van Martin Mans had Adri uitgekozen. Er volgde nog een paar stukken die voor een autodidact als Adri is, best redelijk goed gingen. Na afloop stonden grote druppels zweet op zijn voorhoofd alsof hij een marathon had gelopen. Het verschilde qua inspanning niet zoveel. Fantastisch om op zo’n mooi orgel in zo’n prachtige kerk de kans te krijgen te spelen. We hebben er beiden van genoten. Rond drie uur was Adri helemaal leeg gespeeld. We hebben een gift in het offerblok gedaan en zijn moe maar voldaan naar de boot teruggekeerd.
Om vier uur werden de boodschappen bezorgd. Het ruim is weer gevuld met proviand. ’s Avonds hebben we deze topdag gevierd met een afhaalmaaltijd van Chinees Restaurant ‘Nieuw Azië’.

Het beroemde Maarschalkerweerd-Orgel in de Sint Martinus Kerk te Sneek
Het beroemde Maarschalkerweerd-Orgel in de Sint Martinus Kerk te Sneek
De Martinikerk te Sneek met links het Klokkenhuis
De Martinikerk te Sneek met rechts het Klokkenhuis

Zondag 19 juni
Dominee Aizo Wiebenga ging om 10.00 uur voor in de Martinekerk. De organist die de dienst begeleidde was Dirk S. Donker. Het orgel in de Martinikerk is van de beroemde bouwer Arp Schnitger. Het is veel ouder (1710) en de kast is mooier versierd dan van het orgel in de St.Martinuskerk. Voor de dienst, tijdens de collecte en na de dienst was er orgelspel. Daarnaast werd er rustig en ingetogen begeleid. Het was een beetje tam na het geweld van gisterenmiddag.
’s Middags mijn moeder gebeld en nog een rondje om de binnenstad gewandeld met de hond. Sneek is de enige stad in Friesland geweest met stadsmuren. Daar is nu weinig meer van terug te vinden.
Het is vandaag een zonnige dag en het is druk op het water.

Het oude Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Sneek
Het oude Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Sneek

Maandag 20 juni
De weervoorspellingen waren slecht voor vandaag. De hele dag regen en harde wind. We besluiten om nog maar een dag langer te blijven in Sneek. We voeren de inspectie uit en ik haal nog wat boodschappen aan boord. Het blog moet ook weer worden bijgewerkt. Een mooie klus voor een dag vol regen.

Het moderne theater aan de rand van het oude centrum van Sneek
Het moderne theater aan de rand van het oude centrum van Sneek

Eén reactie op “Friese orgelpracht in Sneek”

  1. Dag Adrie,

    Wat een prachtige foto’s allemaal en leuk om de reisverslagen te lezen.
    De architect van het theater is trouwens Max van Huut, dezelfde architect die de gasunie in Groningen heeft ontworpen en het Isala ziekenhuis in Zwolle.
    De man kwam toevallig twee maanden geleden langs de de afdeling, waar ik werk, met twee directie leden uit Hongkong. Daar willen ze ook een nieuw ziekenhuis bouwen en waren weg van deze architectuur. Het moet daar een ziekenhuis worden, met 10.000 bedden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *