Maandag 17 juli

Dominee Pieter Versloot belt om te zeggen dat hij geen gelegenheid heeft om langs te komen maar nodigt ons uit om bij een volgend bezoek aan Groningen een hapje te komen eten. Dat willen we uiteraard te zijner tijd graag invullen. Leuk. We besluiten om vandaag verder te varen en vullen de watertank nog even voor wij om half elf vertrekken. We moeten door de gracht langs het museum en het station varen.

Het Groninger Museum
Het Groninger Museum

Een aantal bruggen moeten voor ons draaien. Bij de eerste brug ligt al een boot te wachten en zij melden ons dat het nog een half uur duurt voor de brug gaat draaien. We blijven maar even dobberen en ik maak mij nuttig door de gangboorden en het dek schoon te boenen met buitenwater. Door de regen en de hoge kade is er veel vuil op de boot gespat. Ik ben klaar als de brug gaat draaien. Bij de volgende brug is het echter weer wachten en zo gaat het bij iedere brug die we tegen komen. Bootjes worden verzameld voor de bruggen en de colonne wordt steeds groter. We vinden het geen efficiënte brug bediening. De brug wordt een minder aantal keren geopend maar als hij dan geopend wordt dan moeten er veel bootjes door en staat de brug lang open. Na anderhalf uur zijn we Groningen nog steeds niet uit en gaat het licht op dubbel rood voor de lunchpauze. Wij meren aan voor de Aldi en maken van de nood een deugd door nog wat boodschappen te kopen. Om vijf voor één fietst de brugwachter langs en waarschuwt ons dat ze de brug gaat openen of we ons gereed willen maken. Dat doen we in allerijl. De laatste twee bruggen van Groningen worden voor ons geopend en we varen de Noord-Willemsvaart op. We komen langs een paar ligplaatsen waar schaars een paar wrakke paaltjes staan. Achter de stuurboordoever ligt het Paterswolde meer. Een natuurgebied waar kleinere bootjes kunnen komen en aanmeren. Wij vervolgen onze tocht en proberen voor de brug aan te meren. Het is echter te ondiep en we komen niet bij de kant. Voor de sluis bij Yde/De Punt proberen wij opnieuw aan te meren en hier hebben wij voldoende water onder de kiel. Een drietal kleine bootjes liggen hier vast aangemeerd zonder dat er mensen op verblijven.

De Noord-Willemsvaart
De Noord-Willemsvaart
Aangemeerd boven de sluis van Yde/De Punt
Aangemeerd boven de sluis van Yde/De Punt

Aan de overkant is waarschijnlijk een viswedstrijd georganiseerd want er zitten wel dertig mensen te hengelen. Adri is moe van het varen en blijft aan boord terwijl ik op de fiets het plaatsje Yde inga. De vorige keer dat we hier waren was het slecht weer en waren de foto’s niet zo goed. Ik fiets naar de grote Brink van Yde waar een informatiebord staat met wat wetenswaardigheden over Yde. De geschiedenis van dit plaatsje van boerderijen gaat erg ver terug. Al in de 13e eeuw werd er melding van gemaakt. Het beroemde veenlijk van een meisje is hier in de omgeving opgegraven. Het zogenaamde; meisje van Yde. Een bordje verwijst naar de vindplaats. Op de fiets rij ik er naar toe. Het is aan de rand van een akker. Een kunstenaar heeft er een doolhof van zwerfkeien gemaakt om, zo staat er op het bord; de mensen tot een innerlijke bezinning te laten komen. De grond is zanderig en alleen een bord met de foto van de reconstructie van het meisje herinnert aan deze 16 jarige die omstreeks het begin van onze jaartelling hier om het leven is gebracht.

De vindplaats van het veenlijk ligt aan de rand van Yde
De vindplaats van het veenlijk ligt aan de rand van Yde
Een reconstructie van het meisje van Yde
Een reconstructie van het meisje van Yde

Ik fiets tussen de akkers en natuurlanden richting Eelde om een glimp op te vangen van het vliegveld. Terug aan boord zie ik dat de vissers hebben opgebroken om naar de prak te gaan. Ik maak hutspot met een gehaktbal klaar. Het mag dan wel juli zijn maar het smaakt er zeker niet minder om.

2 antwoorden op “Met geduld van Groningen naar Yde/De Punt”

  1. Hallo Adri en adrie

    Ik herinner Ds Versloot ook nog wel uit de sluipwijk tijd , hij had altijd zeer leerzame en bevindelijke preken er heeft pas nog een neef een tante zegger van Anneke belijdenis bij hem gedaan wij konden er helaas niet bij zijn .

    Zo ontmoet je nog eens iemand

    Gr uit Friesland

  2. Een tante van mij woont in Yde (zus van mijn vader)
    Leuk dat jullie daar waren! Het blijft leuk om over al jullie belevenissen te lezen! Groetjes van je nicht uit Canada??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *