Donderdag 7 augustus 2014
Heerlijk rustig geslapen in Oosterwijk. Gewekt door het gegak van een koppel ganzen.

De haven van Leerdam. Midden in de stad met een aardige capaciteit.
De haven van Leerdam. Midden in de stad met een aardige capaciteit.

Het is een beetje bewolkt als wij verder varen op de Linge. Al snel passeren wij ‘Royal Leerdam’ met een loswal. De beroeps lossen zand en grint voor een wegenbouwbedrijf. We herkennen het restaurant aan het water waar de rondvaartboten aanmeren. De ‘Parel van de Linge’ en de ‘Kroon van Leerdam’ varen gezelschappen rond op de Linge. De haven van Leerdam, langs de stadsmuur, is goed gevuld als wij er langs varen. Flinke boten liggen er ook tussen. Bij Asperen moeten wij door een openstaande keersluis varen van 5 meter breed. Ik hou de fenders maar aan boord want daar hebben wij niet veel ruimte meer voor. Met een fender in de hand sta ik op de voorplecht om eventueel nog wat te corrigeren, maar het is niet nodig. Adri stuurt de boot feilloos door de opening. Wij verbazen ons opnieuw hoe mooi het hier is. De rivier maakt grote lussen door het landschap en we passeren de plaatsen; Asperen, Acquoy, Gellicum, Rhenoy, Rumpt, Beesd, Enspijk, Deil en Tricht voor wij onze bestemming Geldermalsen bereiken. Onderweg zagen wij boomgaarden, dijkhuizen, rietlanden, akkers met vee, boerderijen, villa’s en stukjes recreatiegrond al of niet met aanlegsteiger. Zelfs twee ijsvogeltjes gezien. Een felgekleurd mannetje en een minder opvallend vrouwtje. In Geldermalsen moest de havenmeester even zoeken naar een plekje voor ons. Het werd uiteindelijk een buitensteiger.

De jachthaven van Geldermalsen is ons eindpunt. Verder kunnen wij de Linge niet bevaren.
De jachthaven van Geldermalsen is ons eindpunt. Verder kunnen wij de Linge niet bevaren.

Snel Tess gaan uitlaten en na de lunch de voorraden weer wat aangevuld in de nabijgelegen supermarkt. De Linge kan na Geldermalsen niet bevaren worden. Het wordt te smal en te ondiep. ’s Middags neemt Adri de vouwfiets met trapondersteuning en ik de benenwagen met Tess-ondersteuning en begeven wij ons naar het stadje Buren. Het is ongeveer 5,5 km lopen vanaf Geldermalsen. Eerst lopen wij door het gehucht Buurmalsen en daarna op het fietspad langs een autoweg richting Buren. Dit is een streek met heel veel fruitteelt. Kersen, peren, appels en pruimen.

Op weg naar Buren liepen wij tussen de boomgaarden door. Ik meen dat dit conference peren zijn.
Op weg naar Buren liepen wij tussen de boomgaarden door. Ik meen dat dit conference peren zijn.

Regelmatig komen we stalletjes tegen waar wat streekproducten worden aangeboden. Buren is een stadje met een rijke historie verweven met de Oranje’s die zich ook wel eens uitgeven met de achternaam ‘van Buren’. Mooie oude panden, een oranje museum in het oude stadhuis en op de wal een molen met de naam ‘Prins van Oranje’. Het weeshuis is nu een museum van de marechaussee.

Het prachtige meisjes weeshuis in Buren biedt huisvesting aan het marechaussee museum.
Het prachtige meisjes weeshuis in Buren biedt huisvesting aan het marechaussee museum.

We hadden niet voldoende tijd om ergens naar binnen te gaan. Misschien bij een volgend bezoek. Op de terugweg verse sperziebonen gekocht bij een stalletje. ’s Avonds om 20.00 uur waren wij pas weer op de boot terug. De moot tonijn was inmiddels ontdooid. Lekker gegeten en goed geslapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *