Elfenbankje op de stronk van een beukenboom

Vrijdag 11 augustus
Uitgezwaaid door Ada en Niel vertrekken wij voor de laatste etappe naar Almelo. Het is erg rustig op het water en de bruggen worden vlot bediend. We varen langs Beerzerveld, Geerdijk, Vroomshoop, Daarlerveen en Vriezeveen. Bij verschillende dorpen zijn redelijke aanmeermogelijkheden.

De Grote Puntbrug in Vroomshoop
De Grote Puntbrug in Vroomshoop

In sluis Aadorp schutten we samen met een ander bootje ongeveer een meter op. Achter de sluis varen we langs een watersportvereniging die geen dagpassanten wil hebben. De laatste twee bruggen voor Almelo worden bediend en op de laatste brug zegt de brugwachter dat we in de jachthaven een plekje kunnen opzoeken waarschijnlijk aan de buitenkant.

De Eilandsbrug in Almelo wordt geheven
De Eilandsbrug in Almelo wordt geheven

We varen de jachthaven in en zien de brugwachter op de fiets arriveren. Hij komt de steiger oplopen en wijst ons een plekje aan achterin de haven. Een grote meerpaal staat ons echter in de weg en we maken voorlopig vast aan de steiger bij de vuilwaterpomp. De havenmeester gaat lunchen en wij eten ook een boterham. We bekijken de vrije plekjes en overleggen met de havenmeester of wij aan de kade mogen aanmeren achter de pannenkoekenboot. Dat is geen probleem we kunnen inpluggen voor de stroom maar liggen niet in een afgesloten deel van de gemeentelijke haven. Vreemd dat we in deze nieuwe haven maar 6 Ampère stroom kunnen afnemen. We treffen hier kennissen van Ada en Niel aan uit Beverwijk met hun jacht New Wave. Jan helpt ons met vastmaken. We lopen langs het water naar het centrum van de stad en wandelen rond Kasteel Huize Almelo. De Gravenallee om het kasteel is een jachtlaan met grote oude eiken en beukenbomen. Het huis wordt nog steeds bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg en is niet toegankelijk voor publiek. In de stad gebruiken we bij ‘Nielz’ een kopje koffie voor wij de boodschappen voor het weekend inslaan bij de supermarkt.

Het landgoed Huize Almelo
Het landgoed Huize Almelo
Elfenbankje op de stronk van een beukenboom
Elfenbankje op de stronk van een beukenboom

’s Avonds zitten er tot laat mensen te praten op de bankjes op de kade. Om half twaalf zit een groepje jongenlui op het bankje drie meter van de boot. Om half vier wordt ik wakker van gepraat vlakbij de boot. Het lijkt hier een hangplek te zijn. Dat is wat minder leuk maar verder is ons plekje wel mooi rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *