Op de Achterweg in Genemuiden is al jaren een rookverbod van kracht

Dinsdag 23 juli 2019

Genemuiden

Ofke Teekens stapt om een uur of negen bij ons aan boord. We drinken eerst even gezellig met elkaar koffie. Ofke heeft een plaatje hout meegenomen waar de Marco pomp op gemonteerd wordt en wat over het deksel van de generator past. De waterpomp komt een stuk hoger te staan nu. De pomp brengt het water omhoog uit de watertank en vervoert het nu op hetzelfde niveau naar de waterfilters. De koppelingen zijn droog en we testen de generator nu de waterpomp erop staat. Alles functioneert naar behoren. We hebben het idée dat de waterpomp minder geluid maakt.
Adri heeft ook nog een probleem bij het uitschakelen van de motoren. Het stoprelais blijft voor zijn gevoel nog wel eens hangen. Ofke kan het relais van de bakboord motor iets verstellen. We starten nog de motoren om te kijken of het de gewenste verbetering heeft gebracht. Nu gaat de stuurboordmotor echter niet meer uit. Ofke schroeft het dashboard open om te kijken of de schakelaar het nog wel doet. Hij verbindt de contacten van de stuurboord stopschakelaar even door en direct stopt de motor. De schakelaar is dus het probleem. We zoeken op internet naar een watersportbedrijf in de buurt. Samen met Ofke gaat Adri per auto naar Zwartsluis waar ze twee nieuwe schakelaars kunnen kopen bij een watersportbedrijf. Ofke monteert bij terugkomst de schakelaar en de motor stopt weer zonder problemen. De aansluitingen van de waterpomp worden nog een keer gecontroleerd en om 13.00 uur gaat Ofke weer naar Reeuwijk

Highlights van Genemuiden

Vanavond is het mooi weer om nog een laatste rondje door Genemuiden te lopen en wat foto’s te maken van de bezienswaardigheden. Omdat Genemuiden in het verleden verschillende malen is verwoest door grote stadsbranden zijn er weinig echt oude gebouwen. De laatste grote stadsbrand was in het jaar 1868. In Genemuiden stonden met name aan de Achterweg een flink aantal hooibergen voor het vee dat in de stad werd gehouden. Ook werden er biezen opgeslagen. Lichtontvlambaar materiaal. Daarom was er in Genemuiden al heel vroeg een rookverbod op straat. De bordjes hangen er nog. De mensen mochten ook geen petroleum in huis opslaan vanwege het brandgevaar. De voorraad werd opgeslagen in de petrolieumkelders bij de keersluis tussen de buiten- en binnenhaven.

De Bethelkerk van de HHK van Genemuiden
De Bethelkerk van de HHK van Genemuiden

Aan de rand van Genemuiden zie ik het grote nieuwe gebouw van de Hersteld hervormde Gemeente van Genemuiden. Het is de Bethelkerk die hier is verrezen te midden van nieuwbouwhuizen. De kerk is geopend in het jaar 2013 en heeft ruim 1100 zitplaatsen en verschillende zalen voor de wekelijkse activiteiten.
Als ik in de richting van de Jachin en Boazkerk van de Gereformeerde Gemeente loop stijgt er juist een hete luchtballon op uit het park voor de kerk. Onder de ballon hangt een enorme mand waar een heel gezelschap in rap thempo loskomt van de aarde. Een grote groep belangstellenden tuurt de mensen na die almaar kleiner worden. Het genoemde kerkgebouw is een ontwerp van architentenbureau Valk uit Soest. Het gebouw heeft meer dan 1800 zitplaasten en behoort tot de grootste kerken van Nederland. Gemeten naar het aantal zitplaatsen.

De Jachin en Boazkerk van de Gereformeerde Gemeente van Genemuiden
De Jachin en Boazkerk van de Gereformeerde Gemeente van Genemuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *