Zaterdag 12 augustus
Om de tien uur valt de stroompaal uit en moet er op de reset knop worden gedrukt. Vanmorgen vroeg was de walstroom uitgevallen en gebruikten wij de accu’s. Het regent en ik ga met de paraplu op de hond uitlaten. Vannacht hebben we al flink wat regen gehad. Ik maak de boot schoon. Tegen de middag gaan we samen op de markt nog even wat boodschappen halen voor de volgende week. Ik wil graag nog wat van de geschiedenis van Almelo zien en besluit naar het museum te gaan.

Het havenkantoor met de jachthaven van Almelo
Het havenkantoor met de jachthaven van Almelo

Het Wevershuisje is van oorsprong een vakwerkboerderijtje uit de 17e eeuw. De dames die binnen aan tafel zitten te breien vertellen mij dat de muren uit leem zijn opgetrokken. Ze zijn helemaal glad afgewerkt en beschilderd met een patroon in een andere tint. In het museum staan allerlei attributen voor het weven en kantklossen. Kleding en andere producten van deze huisvlijt hangen tussen de werktuigen en meubels aan de muur. Ook de klederdracht die hier veel werd gedragen is te zien. Het geheel bestaat uit drie kleine kamertjes. De toegang is gratis en als je wat wil weten dan kun je de vrijwilligers er naar vragen. Ze verkopen kleine linnen producten zoals theedoeken e.d. om de kosten te drukken. Ik heb het snel gezien en loop nog even naar de Grote kerk waar de deur openstaat. Tussen drie en vier uur zou het orgel worden bespeeld en het is nu kwart voor drie. Ik loop naar binnen waar mij de grote glazen kroonluchters meteen opvallen. De kerk is in 1236 ontstaan als burchtkapel van de Heren van Almelo en werd in 1296 een zelfstandige parochiekerk. De kerk is sterk verbonden met de Heren van Almelo. De familiewapens, een graftombe en een crypte onder het koor. Het witte orgel met bladgouden details is gebouwd door de orgelbouwer Hinz. Ik blijf tot de organist is gearriveerd en begint te spelen.

Het 'Hinz' orgel in de Grote kerk van Almelo
Het ‘Hinz’ orgel in de Grote kerk van Almelo
De Grote kerk van Almelo
De Grote kerk van Almelo
Stadsmuseum Almelo
Stadsmuseum Almelo
In het voormalige 'Huis van bewaring' is nu een hotel gevestigd
In het voormalige ‘Huis van bewaring’ is nu een hotel gevestigd

Het stadsmuseum bevindt zich in het Rectorhuis en de vroegere Latijnse school. Het museum geeft een goed beeld van de stadsgeschiedenis. Gek genoeg was de stad vroeger omgeven door allerlei beekjes en rivieren. In 1946 is er door het hoge water nog een flinke overstroming geweest. Het museum geeft aandacht aan de textielindustrie die er in Almelo is geweest. Alleen het bedrijf Ten Cate is daarvan overgebleven doordat zij zich hebben toegelegd op innovatieve producten. Een andere bekende onderneming in Almelo is de beschuitenbakkerij van Bolletje. Zij hebben een eigen museum met koffie en theeschenkerij in de stad. Het bedrijf Texas Instruments roept ook herinneringen op. Mijn eerste rekenmachine was van dat merk. De bekende mensen uit Almelo en de voetbalclub krijgt in het museum ook een ruimte toebedeeld. Net als Almelo in de oorlogstijd. Vlak voor de bevrijding is de grootste kraak aller tijden hier gezet. Ze hebben er een theaterstuk over geschreven. Verzetsmensen hebben 46 miljoen gulden buit gemaakt op de Duitsers bij de Nederlandse Bank in Almelo. Het stadsmuseum is niet zo groot en na een uurtje heb ik alles wel gezien en keer ik terug naar de boot. ’s Avonds is de kade naast de boot weer een hangplek voor de plaatselijke jeugd.

Aan de havenkade voor het centraal station van Almelo
Aan de havenkade voor het centraal station van Almelo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *