Het eenmansorkest van Ben Jur op Meppeldag

Donderdag 27 juli
Op zes achtereenvolgende donderdagen in juli en augustus wordt er een Meppeldag georganiseerd. Een gratis evenement voor bewoner en toerist. Iedere keer met een ander thema. Vandaag is het thema straatorkesten. Elke donderdag heeft ook een vastprogramma. In de Prinsenbuurt mogen de kinderen hun overtollig spullen omzetten in een beetje vakantiegeld. De warenmarkt staat op de Grote Oever. De winkeliersvereniging Kruisstraat organiseert een hobby en verzamelmarkt. In de Maria Kerk is er een marktorgelconcert van een half uur. De kerk is open voor bezichtiging en ook de toren is te beklimmen. Dit is ons eerste doel als wij ons tussen de massa door manoeuvreren. We hebben Tess achtergelaten op de boot. Dat geeft ons wat meer vrijheid en is voor haar een stuk rustiger. De Maria Kerk is een oude tweebeukige hallenkerk met een fraai interieur. Aan de wanden van de kerk hangen rondom diverse schilderwerken van het kunstenaars collectief Stuifmeel. De aanwezige kerkmensen van de Hervormde Gemeente vertellen dat ze moeite hebben om kerk te zijn en te blijven in Meppel. Weinig aanwas van jonge mensen die ook wat over hebben voor de kerk. Ze zijn constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om te blijven bestaan in deze huidige tijd. Zo worden er regelmatig concerten, exposities en lezingen in de kerk gegeven. De gemeente huurt de kerk voor buurtbijeenkomsten. De kerk wordt ook regelmatig verhuurd voor huwelijken en begrafenissen. Het orgelconcert heeft helaas al plaats gehad. We mogen wel even bij het orgel gaan kijken. Het orgel is in 1722 opgeleverd en had toen twee bouwers, de heren Kamp en Schnitger. Later heeft de Groninger Ruiter veranderingen aangebracht. Het orgel heet dus nu het; Kamp-Schnitger-Ruiter orgel Grote- of Mariakerk.

Het interieur van de Grote-of Mariakerk van Meppel
Het interieur van de Grote-of Mariakerk van Meppel

Buiten op het plein zitten de terrassen al vol. We lopen langs de kleedjes van de kinderrommelmarkt. Bij de tweede kerk van de Protestantse Gemeente ‘De Oude Kerk’ aan de Groenmarkt staat een straatmuzikant een wel heel bijzonder instrument in gereedheid te brengen. Hij heeft het zelf bedacht en gebouwd van afval. Wij luisteren even mee als hij er over vertelt. Hij wilde een machine bouwen die een automatische klompendans uitvoerden. Door middel van luchtdruk uit een aantal oude expansievaten worden nu een aantal trommels bespeeld en dansen de klompen terwijl hij het apparaat bestuurd en bespeeld achter een omgebouwd harmonium op grote houten wielen die eerder kabelhaspels waren. Hij vertelt dat hij een aantal apparaten heeft gebouwd waarmee hij op evenementen staat om andere ook mee te laten genieten van zijn creaties. Zijn laatste project is een relax-riksja waarbij de bestuurder de passagier tijdens de rit een massage bezorgd. Een ‘Willy Wortel’ onder de straatmuzikanten.

Een ingenieus bouwwerk met pneumatische aandrijving
Een ingenieus bouwwerk met pneumatische aandrijving

We zien op een andere locatie de artiest ‘Ben-Jur’ optreden en in zijn eentje een stuk of tien instrumenten bespelend. Daarbij zit hij op een sinaasappelkistje en zingt hij swingende liedjes gekleed in kleurrijk kostuum met hoge hoed.

Het eenmansorkest van Ben Jur op Meppeldag
Het eenmansorkest van Ben Jur op Meppeldag

Op verschillende pleinen zijn podia opgesteld voor de muzikanten die vanavond ‘acte de présence’ hopen te geven. Door de straten tussen de menigte door komt een groep slagwerkers aan huppen. Zes donker getinte mannen maken een oorverdovend kabaal op hun trommels.

Oorverdovend, de groep slagwerkers op Meppeldag
Oorverdovend, de groep slagwerkers op Meppeldag

Verschillende mensen stoppen de vingers in de oren. De artiest die zijn liedjes begeleidt op een Hammond orgeltje wat hij gekleed in een ouderwetse ruimvallende broek met streepjes overhemd voortduwt is niet meer te verstaan ondanks zijn microfoon. Zijn liedje; ‘Gezellig, gezellig oh wat is het hier gezellig’, blijft echter in mijn hoofd hangen. Waarschijnlijk omdat het ook heel erg gezellig is hier op staat. Bij een kraam met tweedehands boeken kopen we het mooie boek “Met beide handen, Uit ’t goede hout gesneden”. Het boek gaat over bomen en allerlei ambachten die met hout worden beoefend. De tekst wordt verluchtigd met geschilderde illustraties van de schrijver Frederik J.Weijs. Op de warenmarkt kopen we nog wat groente voor het avondeten en keren we terug naar de boot. Het is zonnig weer vandaag en ik maak van het mooie weer gebruik om nog een paar wassen te doen en te laten drogen over de reling van de boot. ’s Avonds eten we een kapucijnerschotel. Ik heb mijn bord net leeg als er buiten om ons geroepen wordt. Ik snel mij naar het dek en tref daar mijn zus en zwager aan uit Wapse. Ze waren in de stad en kwamen even kijken of we er waren. “Gezellig, gezellig, oh wat is het hier gezellig!”

De bezoekers vanHet publiek tijdens een zonovergoten Meppeldag
Het publiek tijdens een zonovergoten Meppeldag

Eén reactie op ““Gezellig, gezellig, oh wat is het hier gezellig!” Meppeldag”

  1. Hallo adrie en Adri

    Even over Frederik weijs dat is familie van Marianne , ik heb er zelf ook verschilde boeken van
    Een goede reis verder , wij zijn een klein tripje met de camper aan het maken
    En staan nu in Bleiswijk willen straks even bij Corrie aan gaan
    Gr Karel en Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *