Maandag 4 augustus 2014
Het is rustig in de haven na zo’n druk weekend met zonnig weer en veel activiteit. Een aantal boten verlaten de haven in de loop van de ochtend. Wij leggen de slang uit en boenen de boot. De lindebomen waar we half onder liggen laten wat rommel vallen en de reling is kleverig. Na het poetsen vullen we de watertank af en om half één vertrekken ook wij als laatste uit de haven.

De 'Ark van Noach' ligt permanent in een haven van Dordrecht. De waterbus brengt je er voor de deur.
De ‘Ark van Noach’ ligt permanent in een haven van Dordrecht. De waterbus brengt je er voor de deur.

Op de Merwede is het bedrijvig druk. Een rivier-cruiser uit Hamburg loopt ons op. Ik bel de haven van Gorcum of zij nog plaats hebben. Nog twee kopsteigers zijn er vrij maar het is daar wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt. Het is dus afwachten of wij een plekje kunnen bemachtigen. We varen over de Beneden Merwede eerst langs Papendrecht en onder de Merwedebrug door. Daarna langs de industriehavens van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam.  Bij Werkendam splitst de ‘Nieuw Merwede’ af. We varen langs de werf van scheepsbouwer; Damen in Gorcum en zien de verkoophaven van Sleeuwijk Yachting liggen tevenover de invaart naar de Grote Merwede Sluis van Gorcum. Vlak voor de sluis is de WV De Merwede. De beide kopsteigers zijn nog vrij en wij leggen de boot bij de vuilwaterpomp neer die defect is. We liggen bijna onder de boeg van een vrachtboot die daar is aangemeerd.

Aangemeerd bij 'WV De Merwede' in Gorcum in de schaduwd van de boeg van de Pafos.
Aangemeerd bij ‘WV De Merwede’ in Gorcum in de schaduw van de boeg van de Pafos.

De havenmeester helpt ons met aanmeren. Ik ga Tess uitlaten op de dijk langs de Merwede. Adri rekent twee overnachtingen af. Stroom gaat via een muntpaal. In de loop van de middag loopt de ‘Sweetspot’ binnen. We hebben elkaar vorig jaar in Duitsland ontmoet en ’s avonds komen Bert, Donny, Bennie en Betsie de boot bekijken en een bakkie doen. Zij hebben dit jaar een lange reis gemaakt door Frankrijk en hebben daar veel beleefd. Het is gezellig en al snel na middernacht als zij weer terugkeren naar de ‘Sweetspot’. De volgende dag gaan zij verder naar Dordrecht.

Dinsdag 5 augustus 2014
Ik sta vroeg op en loop met Tess een half rondje over de vestingswallen naar de Merwedesluis en dwars door de stad weer retour via de Lingehaven en de jachtensluis naar de buitenhaven waar wij liggen.

Door de jachtensluis kom je direct in de achterliggende 'Linge haven'.
Door de jachtensluis kom je direct in de achterliggende ‘Linge haven’.

Het is weer prachtig weer. Een winkelwagen komt bij de jachthaven tussen 10.00 en 10.30 uur. Voor het gemak doe ik daar wat boodschappen en als ik ze heb opgeruimd vertrekken wij richting binnenstad. Eerst bekijken wij de jachtensluis. Deze is 4,5 meter breed. Te smal voor onze boot. We zouden klem varen. De Lingehaven achter de sluis ziet er wel heel gezellig uit. Veel plaatsen en goede voorzieningen. Je kunt er echter ook komen via de gekanaliseerde Linge noordelijk van de stad. Dan moet je onder een paar vaste bruggen door van 3,5 meter. Als wij de tent afbreken moet dat gaan.

De 'Linge Haven' met op de achtergrond de jachtensluis.
De ‘Linge Haven’ met op de achtergrond de jachtensluis.
De noordelijke ingang van de 'Linge Haven'. De keersluis staat bijna altijd open.
De noordelijke ingang van de ‘Linge Haven’. De keersluis staat bijna altijd open.

In het centrum zijn er een aantal winkelstraten met veel monumentale panden. Op de Groenmarkt staat de oude ‘Grote Toren’ met een knik erin en de betrekkelijk nieuwe ‘Grote Kerk’ uit 1850. Op het plein vindt je ook het Gorcums Museum in het voormalige Stadhuis. Op het terras gebruiken wij de lunch. We vinden het geen weer om het museum te bezoeken. We stellen het uit voor een volgend bezoek. We kopen ieder een paar nieuwe open schoenen. Terug op de boot trek ik lekker een badpak aan en laat mij even afkoelen achter de boot in het verkoelende water van de haven waar officieel niet gezwommen mag worden. Ik ga er dan ook weer snel uit en laat mijzelf drogen in het zonnetje op de achterbank, terwijl ik het boekje ‘Kroeglopen’ lees van Simon Carmiggelt. Wat een schrijver is dat. Je dorst droogt gelijk op als je zijn verhalen leest. Doet mij denken aan een grap die Adri vanmiddag uithaalde op straat. Er stonden twee bakvisjes op de hoek van de markt. Adri fiets er naar toe en vraagt heel onschuldig terwijl hij de straat in wijst; “ga ik zo goed dames?”. Ze kijken hem glazig aan en hij moet zijn vraag herhalen; “ga ik zo goed?” Eén bakvisje wil behulpzaam zijn en vraagt; ‘Ja, maar waar wilt u heen?” Hierheen! Zegt Adri en hij kan zijn lachen niet meer inhouden. Ik lig dubbel. De bakvisjes gaan weer verder en zullen thuis wel vertellen dat er vreemde mannen is de stad rondlopen. Ja, daar ben ik mee getrouwd!?
’s Avonds krijgen wij buurtjes van de haven op bezoek. Ze zijn hier met een Grand Banks (Cobber) in de haven en hij komt oorspronkelijk uit Reeuwijk. Het zijn Aad en Imke van Dijk uit Stavoren. We hebben opnieuw een gezellige avond met veel ‘bootjespraot’.

Een monumentaal pand aan de het water van de 'Linge Haven'.
Een monumentaal pand aan de het water van de ‘Linge Haven’.

Eén reactie op “Gorinchem”

  1. Hallo Adri en Adrie

    Die Aad van dijk kwam die van de twaalfmorgen? Een zoon van Elles van Dijk ?

    Gr uit Friesland ik hoor het wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *